Saudiarabien och Qatar på rätt spår i Asiens OS-kval

Saudiarabien. Foto: Asian Handball Federation.

Asiens bästa nationer har inlett kampen om en OS-biljett. Qatar och Saudiarabien vann planenligt under den första kvaldagen, den andra gruppen går igång under fredagen.

Qatar avfärdade Hong Kong enkelt (49-14) och Saudiarabien knäckte Indien med 35–24. Med andra ord klara besked om de två platserna vidare från gruppspelet på den ena halvan.

När grupp B startar upp har Sydkorea favoritskapet mot Iran. I den andra matchen vill Kuwait ta ännu ett steg för att återfå sin internationella position.

Fram till för tio år sedan radade landet upp medaljer i de asiatiska mästerskapen, var till och med bäst av alla i världsdelen i början av 2000-talet. De senaste åren har Kuwait snarare figurerat i negativa rubriker kring landslaget, med politisk inblandning och avstängningar.

Till asiatiska spelen ifjor hävdes avstängningen helt, nu har Kuwait åtminstone normala landslagsförhållanden och en fransk förbundskapten (Yerime Sylla).

Vad det betyder för formen till OS-kvalet återstår att se. Kuwait öppnar mot Bahrain i turneringen i Doha som pågår till den 26 oktober. Finalvinnaren får åka till Tokyo nästa sommar.