Sandell taggad inför EM: ”Nästan som en ny landslagsdebut”

Lukas Sandell. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Om en månad drar EM i Slovakien/Ungern igång och en av spelarna som ska hjälpa Sverige till medalj är Lukas Sandell. Högernian ser fram emot sitt första mästerskap inför publik.
– Det blir nästan som en ny landslagsdebut för mig, säger Lukas Sandell till Handbollskanalen.

Sveriges premiär mot Bosnien och Hercegovina spelas den 13 januari i Bratislava och för Lukas Sandell kommer det att bli en speciell match – hans första mästerskapsmatch inför publik.

– Jag blev så klart väldigt glad över att jag blev uttagen i truppen och äntligen blir det ett mästerskap inför publik. De två landskamperna vi spelade i Malmö och Kristianstad inför publik var en helt annan känsla än det har varit tidigare och så vill jag ha det igen, säger Sandell till Handbollskanalen.

– Jag ser verkligen fram emot det.

Landskampen i Malmö var Lukas Sandells första match i det svenska A-landslaget inför publik, något han själv verkligen märkte av.

– Jag fick lite fjärilar i magen och det blev lite mer på riktigt.

Nu är det fortfarande lite osäkert med tanke på smittoläget i Slovakien, men vad skulle det betyda att ha svenska fans på plats under EM?

– Damerna har haft en del publik på plats i Spanien och det ser sjukt kul ut. Så vill vi också ha det, säger han förväntansfullt.

Sverige ställs mot Bosnien och Hercegovina, Spanien samt Tjeckien i gruppspelet. Enda stora utmaningen för svensk del blir alltså den andra matchen, den mot antagonisten från sommarens OS.

– Spanien kommer att bli tufft, men förhoppningsvis får vi vår revansch. Alla är sugna på att vinna den matchen. De två övriga matcherna är mot lite mindre namnkunniga lag och det är två matcher vi bara ska vinna.

Sverige charmade en hel handbollsvärld i januari då det blev VM-silver, något få hade räknat med på förhand. Under OS såg det inte lika bra ut för svensk del. Men 24-åringen är inte orolig.

– Jag har en go känsla. Vi ser i Champions League och i Bundesliga att spelarna vi har i vårt lag presterar på hög nivå. Det är ett kvitto på att vi kommer att vara bra – men hur bra återstår att se. Vi ska vidare från gruppen och sen ska vi gå för medalj, allt annat vore märkligt.

I klubblaget Aalborg spelar högernian match efter match i såväl ligan som i cupen och i Champions League. Sandell erkänner att han är sliten, men säger också att det inte kommer att störa honom under mästerskapet.

– Det är klart att det är slitet, jag skulle säga ljuga om jag sa något annat. Samtidigt är det roligare att spela matcher än att träna, därför ska nog ingen av oss klaga över att vi är trötta.

Går det att hitta formtoppen lagom till EM?

– Det är en otroligt svår fråga. Inför VM laddade vi upp med att bara träna två och två, så det var ju en speciell uppladdning. Samtidigt var den nog rätt bra med tanke på hur det gick under VM.

Ni kör enbart träning två och två när ni samlas alltså?!

– Kanske blir det så i Alingsås den 2 januari, säger Lukas Sandell med ett skratt.

Viktigt för resenärer är att tänka på smittoläget i Slovakien. Läs mer här.