Så tar sig Sverige till VM 2021

Mikael Appelgren. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

VM 2021 spelas i Egypten och efter att VM och EM nu avslutats kan vi börja blicka framåt mot Sveriges väg till mästerskapet.

Det är två dagar sen EM avslutades men det kryper redan lite sug efter mästerskap i undertecknad. Efter sommarens OS-turnering i Tokyo är nästa stora mästerskap ett VM i Egypten i januari 2021.

Ett gäng europeiska nationer är redan klara:

Danmark (vann VM 2019)
Spanien (1:a i EM 2020)
Kroatien (2:a i EM 2020)
Norge (3:a i EM 2020)

Europa har sedan 10 platser vilket kommer fördelas via ett klassiskt play-offspel i juni. Den 5-7 juni och 9-11 juni är två fönster ni kan markera i kalendern.

Det har redan hunnits spela en första kvalrunda varifrån Litauen, Israel, Rumänien och Turkiet tog sig vidare. De kommer nu i april, när andra länder spelar OS-kval, att tävla i ett mellan-kval-play-off mot Lettland, Bosnien-Hercegovina, Ryssland och Polen. De fyra sämst rankade nationerna i EM 2020. Detta kval lottas nu på torsdag och spelas även det i play-off-format.

Segraren i dessa dubbelmöten (totalt 4 lag) kommer sedan mixas med lag 4-20 i EM 2020 (totalt 16 lag). Det blir alltså 20 lag som bildar 10 par och segraren i varje sådant par går till VM 2021. Hyfsat logiskt ändå.

Om det är fri lottning bland dessa lag eller någon slags seedning är ännu lite oklart. I värsta fall kan det alltså bli så att Sverige ställs mot Frankrike, Tyskland, Ungern, Portugal eller Slovenien. Så kallad mardröm.

Så, senast den 11 juni vet vi huruvida vi ska börja leta flighter till Egypten. Eller vad tusan, även om Sverige inte går dit (hemska tanke) är det ett handbollsmästerskap. Det missar vi inte!