Roganovic om EM-kvalet: ”Sverige är favoriter”

Zoran Roganovic. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN

Igår rapporterade Handbollskanalen om att EM-kvalet var lottat och klart. I Sveriges grupp finns bland annat Montenegro, där Guiftränaren Zoran Roganovic är förbundskapten.

Zoran Roganovic har en lång spelarkarriär i både Sverige som utomlands. Förra säsongen blev han tränare för Eskilstuna Guifs herrlag och sedan 2018 är han även förbundskapten för Montenegros landslag som Sverige kommer att möta i EM-kvalet.

Roganovic håller Sverige som favoriter men tror även att Montenegro också kommer ta sig till EM.

– Jag tror att Sverige kommer bli det tuffaste motståndet. Allt annat än att Sverige står som gruppvinnare hade varit märkligt. Men vi ska gör allt vad vi kan för att slå dem. Vi är ett gäng krigare som är tuffa att möta, säger han och fortsätter:

– Det finns mycket rutin och erfarenhet i det montenegrinska landslaget så jag tror även att vi kommer ta en EM-plats. Vi har kvalat oss till de sex senaste EM så det vore konstigt om vi inte tar oss dit denna gång. Jag tror att vi och Sverige är favoriter i gruppen.

Roganovic berättar även att han gärna hade sett att kvalmatchen mellan Sverige och Montenegro spelas i STIGA Sports Arena i Eskilstuna. Han menar att det vore en häftig inramning om det blir så då det finns Eskilstunaprofiler i bägge lagen, och han hoppas även att någon Guifspelare ska få chansen.

– Jag hoppas att någon av killarna får chansen och det är mycket möjligt. Till exempel Eric Johansson som är jätteduktig. Skulle han bli uttagen kommer jag som ansvarig se till att inte släppa iväg honom. Jag säger bara att klubben inte vill riskera att Eric skadar sig, säger Zoran Roganovic och skrattar.

– Nej jag bara skojar, han är duktig och det finns en chans att han är med och spelar den matchen. Det vore kul om någon Guifspelare fick var med, speciellt om den matchen blir i Eskilstuna. Sverige har ju bland annat Eskilstunakillarna Mattias Zachrisson och Daniel Petterson och i Montenegro är det jag och fystränaren Anton Claesson. Det hade blivit en fest!