Robert Månsson belönas med landslagsplats

Robert Månsson, HK Malmö. Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån

I Jim Gottfridssons skadefrånvaro har nu förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren valt att kalla in Robert Månsson, till vardags i HK Malmö, till nästa veckas träningslandskamper.

23-årige Robert Månsson har inlett Elitserien 2015/16 formidabelt och nästa veckas tre träningslandskamper, som är de enda innan EM-truppen tas ut, blir Månssons första kamper för A-landslaget.

Pressmeddelande från Svenska Handbollslandslaget:

HK Malmös Robert Månsson har imponerat stort i inledningen av elitserien. Nu belönas 23-åringen med en plats i det landslag som samlas i Halmstad på måndag. Månsson ersätter skadade Jim Gottfridsson.

Herrlandslaget samlas på måndag för första gången sedan i juni då EM-biljetten säkrades. Nästa veckas samling, där tre landskamper kommer att spelas, är den enda innan EM-truppen tas ut.

I dag kallades Robert Månsson in i truppen, där tio av 18 spelare har gjort färre än 25 landskamper och där sex av dem inte kommit upp i tvåsiffrigt antal än. Månsson har aldrig tidigare spelat i A-landslaget.

– Jag blev väldigt förvånad när Staffan Olsson ringde, det var inget jag hade räknat med. Visst är jag nöjd med den säsong som jag har haft hittills och jag känner att jag har presterat på en hög nivå, vilket det här är ytterligare ett bevis på. Men att jag skulle bli inkallad till landslaget hade jag aldrig ens tänkt på, säger Månsson.

Robert Månsson, fostrad i IK Sävehof, ligger trea i elitseriens skytteliga med sina 53 mål och ligger fyra i assistligan med sina 28 målgivande passningar. Han har tidigare spelat 15 U- och 12 J-landskamper för Sverige.

– Det ska bli jätteroligt. Jag vet inte hur mycket speltid jag kommer att få, men ska göra allt jag kan för att ta de chanser jag får, säger Månsson.

Förbundskaptenen Staffan Olsson kommenterar uttagningen av Månsson:

– Robert är en tvåvägsspelare som under hösten har visat att han är värd den här platsen. Han är väldigt mogen i sitt spel och leder sitt Malmö på ett imponerande sätt. Han är duktig såväl på att ta egna avslut som att öppna upp för sina medspelare och det ska bli roligt att se honom i den här miljön.

Herrlandslagets kommande matcher:
5 november: Ryssland (Halmstad)
7 november: Spanien (Gdansk, Polen)
8 november: Polen eller Ryssland (Gdansk, Polen)
4 januari: Tjeckien (Jönköping)
5 januari: Tjeckien (Malmö)
8 januari: Spanien (Bilbao, Spanien)
9 januari: Polen (Bilbao, Spanien)
10 januari: Brasilien (Bilbao, Spanien)
16 januari: Slovenien (EM, Wroclaw, Polen)
18 januari: Tyskland (EM, Wroclaw, Polen)
20 januari: Spanien (EM, Wroclaw, Polen)
22–31 januari: Eventuellt slutspel eller placeringsmatcher (EM, Wroclaw/Krakow, Polen)