Publikstödet räckte inte för Sydkorea mot Ungern – trista trenden fortsätter

Mate Lekai. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Inför mötet mot Ungern hade Sydkorea, eller Korea, bara vunnit två av sina 14 senaste VM-matcher.
Största delen av publiken i Kristianstad Arena följde den klassiska devisen och hejade på underdogen för att vända trenden, men det räckte inte. Ungrarna visade vart det röda skåpet skulle stå och vann med 35–27 (21–11).

Det var två olika typer av handbollsskola som ställdes mot varandra när Sydkorea och Ungern gjorde upp i öppningsmatchen av grupp D. Sydkorea med trixigare gummignissel-kvick handboll. Ungern med rakare powerhandboll. Den senare var den vägvinnande.

Sydkorea hade stora problem med de storvuxna mittsexorna i Ungern. Bence Banhidi på 206 cm och Miklos Rosta på 203 cm stod dryga huvudet högre än sydkoreanska mittblocket. Det faktumet nyttjade Mate Lekai på mittnio och hittade gång på gång in inspelen.

Även Sydkorea försökte hitta sina linjespelare men inte med samma framgång. Anfallsspelet för de vitklädda tvingades hitta nödlösningar som slutade med individuella prestationer via kroppsfinter och oväntade passningar – ofta genom mittnian och kaptenen Jeong-gu Kang.

Den taktiken fungerade inte lika bra och Ungern kunde kontra sig ifrån och lämna all form av spänning bakom sig. Ledningen skrevs till 21–11 i halvtid.

Andra halvleken blev en transportsträcka för Ungern, även om Sydkorea fick igång räddningar från Dong-uk Kim och vann andra halvlek. Men förlust blev det för koreanerna, igen.

Senast Sydkorea vann en VM-match, om man inte räknar med walk over-segern mot covidsjuka Kap Verde 2021, var för fyra år sen då man slog Japan med en boll i Presidents cup.

På lördag får Sydkorea en ny, liten, chans då man möter Portugal. Ungern ställs mot Island.

Statistik från matchen på IHF:s hemsida >>