Polska förbundet i protest mot EHF-beslut

Det polska herrlandslaget i VM 2017. Foto: S Pillaud

EHF:s beslut att helt ställa in kvalet till herrarnas VM i Egypten 2021 har knappast mottagits väl. Nu har det polska handbollförbundet lämnat in en protest mot beslutet och dessutom begär de att Polen ska få en av de två wildcarden till mästerskapet, det skriver förbundet på sin hemsida.

– Vi är medvetna om att coronapandemin gör att det försvårar planeringen, men EHF:s beslut är fortfarande överraskande och det av flera skäl. De tog beslutet godtyckligt och har inte rådfrågat med några nationella förbund och de tar inte hänsyn till de negativa effekter det här får för vissa förbund. Det är orättvist, skriver Andrzej Kraśnicki, ordförande i det polska handbollförbundet, i ett brev till EHF:s ordförande Michael Wiederer.

Coronavirusets utbrott fick EHF att agera – det blir inget kval till VM 2021 utan istället är nationer direktkvalificerade baserat på resultat från de senaste mästerskapen. Det innebar att Polen blev ett av länderna som inte fick chansen att nå VM via kval.

– Vi har inte bara förlorat möjligheten att kämpa under världsmästerskapet utan även möjligheten att spela fyra mycket viktiga matcher: dubbelmöten med Litauen och Vitryssland. De matcherna var oerhört viktiga för vårt landslag, skriver Kraśnicki.

Det polska förbundet tar upp en annan poäng i brevet, nämligen det faktum att nationen ska arrangera VM tillsammans med Sverige 2023. Att Polen inte kommer att vara med
i VM 2021 menar förbundet förhindrar främjandet av handboll i landet avsevärt. Därför begär Polen att de ska få en av de två wildcard som delas ut till VM 2021.

LÄNK: PROTEST W SPRAWIE DECYZJI EUROPEJSKIEJ FEDERACJI PIŁKI RĘCZNEJ