PLAY: Se dig om i Wroclaw – Sveriges spelort

Sveriges spelar sitt gruppspel i Wroclaw och här får du en liten beskrivning av staden.

I sydvästra Polen, inte alldeles långt från gränsen till Tjeckien, ligger trevliga Wroclaw. Staden har 635 000 invånare och är med det Polens fjärde största stad. Den hette tidigare Breslau och tillhörde Tyskland.

2016 är ett stort år för staden då de förutom EM i handboll även är Europas Kulturhuvudstad. Bland stadens berömda personer återfinns Alois Alzheimer (först med att beskriva den typ av demens som han senare namngett) och Sepp Piontek (berömd fotbollsmanager). Mirosław Hermaszewski växte också upp i staden och blev den första (och hittills ända) person från Polen i rymden.

Fotbollslaget Śląsk Wrocław har vunnit polska ligan två gånger (1977 och 2012). Handbollsherrarna är ännu vassare och har vunnit ligan hela 15 gånger. De dominerade på 70-talet med raka titlar 1972-1978 och senaste vinsten var 1997. Jerzy Klempel, Zdzisław Antczak och Andrzej Sokołowski spelade alla klubben och var med i OS-laget 1976 som tog brons.

Matcherna kommer spelas i Hala Stulecia eller Centennial Hall som den heter på engelska. Den är sedan 2006 med på UNESCO:s världsarvslista och öppnades 1913.