Per Carlén till Israel

Foto: Viktor Ljungström Viktorljungstrom.se

Per Carlén har anställts som förbundskapten för Israels herrlandslag.

Ikväll drar VM-kvalet igång för de Europeiska nationerna som inte deltar i EM i januari. Det är till exempel Tjeckien, Österrike, Finland och den typen av handbollsnationer. Ett land som vi får hålla ett extra öga på spelar imorgon mot Georgien, och det är Israel.

De har nämligen anställt Per Carlén som förbundskapten. Den förre linjespringaren och landslagsspelaren har fått det svåra uppdraget att lyfta Israels herrlandslag under tre år, rapporterar Ystads Allehanda.

De möter Georgien, Estland och Portugal där gruppvinnaren går vidare till play-off. De lottas sedan mot de länder som slutade på plats 5-16 i EM, det vill säga 12 ytterligare nationer. Det blir 18 lag totalt i play-off, med dubbelmöten och 9 segrare till VM utöver de 4 som kvalificerade sig via EM.

Senaste framgången för Israel var 2002 då man spelade EM i Sverige. Det blev då tre raka förluster mot Portugal, Ryssland och Danmark. Mest namnkunniga lirare nuförtiden är nog bröderna Pomeranz. Storebror Chen (född 1984) och lillebror Gil (1991) lirade ifjol i TV Großwallstadt i Tyskland.

Per Carlén är mer namnkunnig. Han fyller 55 år den 19 november och har lirat i följande klubbar:

IF Hellton
HK Drott
IK Heim
HP Warta
BM Granollers
Atlético Madrid
Ystads IF

Han gjorde 329 landskamper och 1 032 mål för Sverige under 80- och 90-talet. Han vann guld i både VM och EM samt tog två silver i OS. Tränarkarriären har gått via:

TSV St. Otmar St. Gallen (Schweiz)
HK Malmö
SG Flensburg-Handewitt (Tyskland)
HSV Hamburg (Tyskland)
Bjerringbro-Silkeborg (Danmark)