Pellas svimmade två gånger – resultatet: fraktur i ansiktet & hjärnskakning

Lucas Pellas. Photo: Emma Wallskog / BILDBYRÅN

Lucas Pellas tvingades lämna återbud till den senaste landslagssamlingen med Sverige. Nu berättar kantstjärnan varför.
– Jag har en grov hjärnskakning och en fraktur i ansiktet, säger Lucas Pellas till Handbollskanalen.

***VARNING FÖR STARKT INNEHÅLL***

Ett par dagar före herrlandslaget skulle samlas i Linköping tvingades Lucas Pellas lämna återbud till matcherna mot Spanien. Anledningen till varför vänstersexan inte kunde vara med framgick inte då, men nu berättar kantstjärnan för Handbollskanalen om skräckskadan han drabbades av ett par dagar före samlingen.

– Lördagen före samlingen hade jag åkt hem för att vi skulle ut och fira min mamma som fyllde år. Vi var ute och käkade middag och spelade shuffleboard, men mitt under det blev jag illamående och behövde gå på toaletten. På vägen dit blev det sämre och när jag kom in på toaletten slocknade det för mig och jag ramlade framlänges rätt ner i toalettgolvet. Jag vaknade där och eftersom det var en offentlig toalett försökte jag skynda mig därifrån, men då svimmade jag igen och landade troligtvis på ansiktet igen, berättar Lucas Pellas.

27-åringen svimmade alltså två gånger på kort tid, men den andra gången han vaknade upp var han inte ensam på toaletten.

– Då var där folk omkring mig och jag fick hjälp till akuten där de skulle kolla ansiktet och mitt huvud så att allt stod rätt till. De försökte hitta svar på varför jag svimmade och därför var jag på sjukhuset i två nätter. Men de har inte kunnat hitta något mer än att jag har en grov hjärnskakning och en fraktur i ansiktet.

Så sjukhuset har inte hittat någon orsak till varför du svimmade?

– Nej, de har inte fått några svar på vad det var som hände. De kollade om det var något med mitt hjärta, men det var det inte. Men vi kommer fortsätta att göra tester och prover i Montpellier när jag kommer hem. De nämnde även något om att jag har låg vilopuls och då kan det bli blodtrycksfall.

– Det är så klart jobbigt att inte veta vad det är. Jag vill ju veta vad jag ska akta mig för i framtiden och vad som låg bakom att det här hände.

Pellas berättar att han minns hela händelseförloppet inne på toaletten.

– Jag hade full koll på vad som hade hänt när jag vaknade där på golvet. Sen var ju min familj där och var det väldigt skönt att de kunde hjälpa mig till akuten. Jag hade så klart ont i ansiktet eftersom jag hade ramlat på det två gånger. Dessutom hade jag ett hål genom läppen och ett hål i hakan.

– Det är klart att jag var orolig när jag vaknade. Jag tänkte på landslagsveckan och så klart undrade jag varför det hade hänt. Men jag har fått väldigt bra stöd från familjen, Montpellier och Daniel Jerrhag. Folk har bara brytt sig om min hälsa och den är ju prio 1 i det här läget. Handbollen blir sekundär och det är viktigt att påminna sig själv om det.

Trots dubbla smällar mot både huvud och ansikte har Pellas sluppit operation, något han så klart verkar lättad över.

– Jag hade nog tur i oturen där. Det blev en rak spricka under ögat och ut till tinningen, så de behövde inte in och reparera utan det läker sig själv.

– Men det är en faktur i ansiktet som innebär att jag stoppas från spel i sex till åtta veckor.

***VARNING FÖR STARK BILD***

Lucas Pellas.
Foto: Privat

Hur mår du nu?

– Det är först de två senaste dagarna som jag har orkat göra saker, annars har jag mest legat på soffan och sovit hos min flickväns familj. Jag har varit väldigt trött, men nu känner jag energi att göra saker.

– Om man ser mig nu tror jag inte man kan tro att jag har en fraktur i ansiktet.

Skadan är tuff, inte bara för Pellas själv, utan även för klubblaget Montpellier. 27-åringen har imponerat stort den här säsongen och trots tuff konkurrens med franske landslagsmannen Hugo Descat har Pellas öst in mål. Och eftersom även Descat är skadad är läget nu tufft på vänsterkanten för den franska serieledaren.

– Det är klart att det är jobbigt att missa matcher, speciellt när man får den här typen av skada som inte är handbollsrelaterad. Vi har ett väldigt fint läge i Montpellier med en slutspurt som det hade varit väldigt kul att få vara med på, säger Lucas Pellas.

– Det är otur för klubben att både jag och Hugo blev skadade, men vi får stötta gubbarna från sidan. Om det blir sex veckor jag blir borta eller om det blir mindre, det får vi se. Jag ser det som motivation att vara så redo jag kan till matchen jag är tillbaka.