Palicka om EM-finalen: ”Klart som fan att vi går för guld”

Andreas Palicka jublar efter den avgörande räddningen i EM-semifinalen mot Frankrike. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN.

Sverige är klara för EM-final och vägen dit innehöll det mesta. Inledningen av semifinalen mot Frankrike gick inte alls de svenska spelarnas väg men någonstans hittade de ny kraft och genomförde en av de bästa landskamper som det här laget någonsin gjort. Andreas Palicka var tillbaka efter isoleringen och säkrade segern med en parad i slutsekunderna.

Tillbaka i laget, kapten och hjälte både som målvakt och som målskytt. Andreas Palicka lyfte både sina medspelare och den svenska publiken med sitt kroppsspråk och sina gester när de behövde det som mest. Efter Frankrikes chocköppning var det han som vevade i gång den svenska energin.

– Det är viktigt att stå samman och jag försökte även mot Tjeckien när jag själv hade en misslyckad match. Det är den jag är, det är det jag står för och det är det vi står för som lag, säger han när Handbollskanalen träffar honom efter matchen.

– Jag tror att en av de största styrkorna jag har är energin som man kan bidra med och den kommer ju från hjärtat. Det har den alltid gjort. Jag brinner för det här laget och jag brinner för svensk handboll och jag hoppas att det syns, fortsätter han.

Under den första halvleken – när Sverige gick från att jaga till att föra matchen – stod Palicka för ett äkta hattrick: tre mål i öppen kasse.

– Det var ju jättebra lägen så det var bara att kasta och jag tog chansen och alla gick in, säger han.

Hjälte i slutsekunderna

Men det svenska försprånget skulle krympa under de skälvande slutminuterna och till sist var det Ludovic Fabregas på linjen mot Andreas Palicka i en helt avgörande duell.

– Jag går på intuition, jag ser att han tappar balansen när han vänder sig så jag går med allt jag har. Det är svårt att få till något annat läge där och då brukar de sätta den mellan benen och jag lyckas få tag i bollen och ingen är gladare än jag, säger han.

Beskedet om att Andreas Palicka var spelklar kom i samband med att matchtruppen släpptes en timme innan avkast. Isoleringen har varit jobbig men Palicka lyfter gärna fram Peter Johannessons insats mot Norge och spelarnas förmåga att fylla varandras luckor.

– Jag gick all in i dag så länge jag kunde och känner efter 40 minuter att jag blev rätt stum. Då visar vi igen att in med Peter som gör en två-tre räddningar. Sedan bytte vi igen och jag lyckas få till en eller två räddningar i slutet också, säger han.

Nu väntar Spanien i finalen och silver i all ära men nu tycker Palicka att det är dags för den där guldmedaljen.

– Vi vill vinna varje match vi spelar och vi håller stenhårt på vår spelidé. Sedan kan vi förbättra både en och två saker såklart från matchen senast mot dem, men Spanien är bra, säger han och fortsätter:

– Det är klart som fan att vi går för guld. Kolla efter insatsen i dag, det är klart att vi måste göra det.