Palicka om avslutet i RIK, framtiden i landslaget & tidig semester

Andreas Palicka. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Herrlandslaget är samlat igen och Andreas Palicka är tillbaka med gänget för första gången sedan EM-finalen i Budapest. Handbollskanalen fick en pratstund med stjärnan under tisdagens pressträff, om bland annat avslutet i RIK, framtiden i landslaget och tidig semester.

Senast landslaget samlades fick Andreas Palicka ledigt. Nu, inför matchen mot Danmark, är lagkaptenen tillbaka i det landslag som han varit en så stor del av under flera år. Det syns lång väg att det är en person som mår bra och njuter av handbollslivet.

– Det är skitkul att vara här med landslaget och en ära varje gång. Jag var inte med senast och saknade det när jag såg matcherna via stream. Vi har ju extremt fina minnen från när jag var med senast och det är kul att prata igenom det med grabbarna. Det är väldigt glatt och ger energi, berättar 35-åringen för Handbollskanalen.

I vintras bestämde sig målvakten för att lämna Rhein-Neckar Löwen och istället flytta hem till Redbergslids IK. Då var klubben i djup kris och det mesta lutade åt spel i Allsvenskan nästa säsong – ett gäng månader senare och RIK var ett av seriens hetaste lag och klarade sig kvar utan problem.

Samtidigt som Palicka briljerade på plan var det fullt ös utanför den. Uppståendelsen efter EM-guldet var, och är fortfarande, stor.

– Uppståndelsen har varit enorm och den gick inte att förbereda sig för, även om jag visste vad jag gav mig in på. Alla ögon var på mig när jag flyttade hem och alla trodde att jag skulle rädda alla skott. Jag hade en tydlig målsättning och den var att vi skulle klara oss kvar, vilket vi gjorde med bravur och 3–0 i matcher i kvalet.

– Det har gett mig enormt mycket i själen att få hjälpa mitt hjärtas klubb att klara sig kvar i Handbollsligan. En extremt viktig milstolpe att ha och jag är tacksam att jag fick möjlighet att göra det under den här tidpunkten då jag kände att jag kunde hjälpa laget.

Hur såg dina förväntningar ut inför flytten hem till Sverige och till RIK?

– Det handlade mer om att jag hade en tydlig målsättning och ett stort syfte med handbollen igen. När jag kom till RIK uppdagedes mängder av problem och det man såg under matcherna var kanske fem procent av det jag verkligen gjorde här. Jag har agerat spelare, individuell tränare och mental rådgivare. Jag har försökt att bidra med all erfarenhet jag har samlat på mig och jag tycker att vi fick en fin boost.

– Man märker också hur snabbt en ung spelares mentala status kan förändras. Att gå från att ha taskigt självförtroende till att tro på sig själv och dunka in tio mål i en match. Hela den biten har varit väldigt givande och gjort att jag har vuxit som människa.

Enorm uppståndelse efter EM-guldet

Precis som Palicka är inne på har uppståendelsen sedan han flyttade hem varit enorm. EM-hjälten har tagits emot som just det överallt han har spelat och han berättar att telefonen har gått varm, vilket den fortfarande gör.

– Man ser framförallt på barnen vilken glädje det har skänkt dem och att hela vårt lag har blivit förebilder. Det värmer extremt mycket och det är en fantastisk känsla.

Tajmingen var rätt bra efter pandemin att ni vann EM-guld och fick mängder av barn att börja spela handboll?!

– Jag ser bara på min egen grabb. På hans träningar var de 15 spelare före EM och 25 efter. Det är magiskt att vi har hjälpt till att få fler barn i rörelse. Att vi har bidragit till det genom något så enkelt som handboll är det som värmer mest, säger han.

Utanför plan har Andreas Palickas belastning ökat. Han berättar själv om hur mycket jobb det har varit vid sidan av själva matcherna och den stöttning han har erbjudit sina lagkamrater. Men på plan har det varit betydligt lugnare eftersom antalet matcher har minskat rejält från Rhein-Neckar Löwen till RIK.

– Det har varit enormt givande för min kropp. Jag har kunnat träna mindre än vad jag brukar göra, men bättre. Det har inte varit så hastiga träningar utan jag har kunnat träna ordentligt och återhämta mig ordentligt när det inte är tre-fyra matcher i veckan. Jag känner mig bra och då har jag ändå inte påbörjat min försäsong, vilket jag gör i nästa vecka.

– Det ska faktiskt bli rätt skönt att säsongen tar slut den här veckan. Jag har längtat efter en period där jag kan styra upp min egen träning utan att känna mig stressad att jag måste hinna med vissa saker. Jag tror att jag har spelat 180 handbollsmatcher de senaste två åren, så nu ska det bli skönt att träna mer dynamiskt och köra handbollsfys. Jag klagar inte, det här är trots allt mitt jobb, men jag ser fram emot perioden som kommer nu.

I sommar väntar PSG

Nästa säsong blir det som bekant ett nytt utlandsäventyr för Palicka. PSG väntar och flytten till Paris går i månadsskiftet juni till juli.

– Det blir ett bo i en härlig lägenhet i Paris. Vi som familj har aldrig provat på att bo i en storstad på det sättet, så det blir en annan livsstil. Hela familjen är peppad och vi har hittat en trygg miljö för barnen, vilket var helt avgörande, säger han och fortsätter:

– Det känns som någon form av härligt avslut på min långa karriär och att få göra det på den översta hyllan som jag alltid har velat.

Tanken är att du slutar efter de här två åren?

– Som det känns nu är det så. Jag har alltid sagt att om jag ska spela ska jag känna att jag kan vara mig själv. Det gäller även i landslaget. Jag ska lägga av innan det går käpprätt åt helvete, säger han och skrattar.

Du har inte riktigt velat uttala dig om din framtid i landslaget tidigare, men kan du verkligen sluta innan ett VM ska avgöras på hemmaplan?

– I och med att jag har en rätt stor roll i landslaget har det varit svårt för mig att se ett helt år framåt. Jag har befunnit mig i en speciell situation där jag rev upp familjen till Sverige, sen var det EM och sen RIK. Nu har allt utvecklat sig optimalt, så det är klart att jag har en positiv syn på framtiden.

– Och vem vill inte spela ett hemmamästerskap? Det är klart som fan att jag vill göra det och att jag siktar på det. Men jag känner också min kropp väl och kommer behöva rätt förutsättningar för att jag ska kunna vara mig själv och vara det som alla tycker och tänker att jag ska vara. Det är ett pussel och något vi diskuterar internt i landslaget. Jag kan inte spela nio matcher på två veckor längre och därför hade det aldrig gått under EM utan Peter Johannesson och Tobias Thulin och deras fina insatser. Men oavsett hur det blir kommer jag alltid att göra mitt för att hjälpa svensk handboll.

Men innan försäsong, semester och sedermera Paris väntar ska Sverige möta Danmark i Malmö arena. Trots att det är en träningsmatch i april verkar 35-åringen inte ha problem med motivationen direkt.

– Det kommer att bli en fullsatt arena och en ära att spela inför den svenska publiken. Dessutom är det EM-guld mot VM-guld och den bästa värdemätaren man kan få. Matcher mot Danmark vill man absolut inte förlora och det är klart att vi går för seger och jag för en fin avslutning på säsongen, avslutar Andreas Palicka.