Oscar Bergendahl om att stoppa det franska anfallsspelet: ”Kräver otroligt mycket fysik”

Oscar Bergendahl på Sveriges träning under EM i Ungern och Slovakien. Foto: Armin Rauthner / BILDBYRÅN.

Oscar Bergendahl har stått för ett makalöst genombrott i den här EM-turneringen och på bara några matcher har han fått en nyckelroll i det svenska försvarsspelet. Handbollskanalen träffade honom i den mixade zonen i matcharenan.

Sveriges försvarsspel har gått från klarhet till klarhet under den här turneringen och även om Oscar Bergendahl är en utpräglad lagspelare så går det inte att komma ifrån hur viktig han har varit. I matchen mot Norge var han en gigant och lät sig inte påverkas av Sander Sagosens skådespel. Hans bästa landskamp hittills, det håller han med om. En urladdning såklart och efteråt har det mest handlat om att varva ned.

– Det har gått fint, det har inte varit några större problem. Man är så trött och sliten fysiskt och mentalt efter en sådan match så att somna är det minsta problemet efteråt, säger han.

Men han medger att det sliter på krafterna att spela match varannan dag i stället för en eller två i veckan, som det blir under säsongen.

– Men samtidigt så är det en sådan otrolig ära att representera det svenska landslaget, så det är sådant man kopplar bort mentalt och låter det komma efteråt, när turneringen är färdig. Så då blir väl det som en käftsmäll.

Stoppa fransmännens tunga växelspel

Under gårdagen genomförde landslaget en träning för att prata lite taktik, släppa loss lite med kroppen och känna in den nya arenan. I kväll väntar Frankrike i en semifinal som har alla möjligheter att bli en klassiker. Bergendahl lyfter fram Dika Mem och Nikola Karabatic – och Ludovic Fabregas, som enligt Bergendahl är världens bästa mittsexa. Försvaret blir helt avgörande för om Sverige ska kunna rubba de olympiska mästarna.

– Ja det har ju extremt tunga växelspel som det gäller att få stopp på och ett skytte från deras ytternior som håller otroligt hög kvalitet. Ska vi få det att fungera så måste vi få en höjd på dem och klara de här tunga växlarna som kräver otroligt mycket fysik, säger han.

Oscar Bergendahl har fått mycket uppskattning för sina insatser i EM och han har rosats i medier och kommentarsfält.

– Det är såklart jättehäftigt och jätteskoj att få möjligheten att få visa upp sig. Sedan är det såklart ingenting som jag hade förberett mig på eller förväntat mig innan mästerskapet med den rollen jag hade, men jag har försökt ta chanserna som jag har fått så bra som möjligt och det är jättekul att det uppskattas, säger han.

Sveriges semifinal mot Frankrike börjar 20.30 i kväll och sänds i TV6 och Viaplay.