OS-tisdag: Sverige en match från att göra upp om medaljer

Hampus Wanne i matchen mot Danmark. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Sverige kom igång rejält i den senaste matchen, mot ett Danmark som kanske inte riktigt gick att känna igen. Det såg ut att lossna för flera av de svenska spelarna på nio meter. Nu väntar en tuff kvartsfinal mot Spanien.

Kvartsfinalerna börjar i natt och håller på en bit in på eftermiddagen imorgon. Sverige spelar klockan 06.15 (svensk tid) och ska försöka spräcka sin svit på åtta raka förluster mot Spanien. Men först ut är Frankrikes match mot Bahrain. Efter Sveriges match är det dags för det nordiska mötet mellan Danmark och Norge. Vinnaren där möter vinnaren mellan Sverige och Spanien. Dagen avslutas med matchen mellan Tyskland och Egypten.

Frankrike–Bahrain:

Fransmännen är storfavoriter och allt annat än en vinst är en praktskräll. Har en del skadebekymmer men ska kunna fixa det här ändå. Med morgondagens match blir den franska stjärnan, Nikola Karabatić, den spelare som har spelat flest olympiska matcher genom tiderna.

Sverige–Spanien:

Det är inte helt lätt att analysera det svenska landslagets form just nu, men gruppspelet är över och nu gäller helt nya förutsättningar. Kanske kan Sverige gynnas av att förväntningarna inte är riktigt lika höga som de var när de gick in i turneringen, efter den sagolika insatsen i VM. Sverige brukar ha det tufft mot Spanien, men har en bra OS-statistik lagen emellan (3/3 vinster). Spanjorerna fick möjligen extra tändvätska när Sveriges inte lyckades ge Spanien en hjälpande hand i den sista gruppspelsomgången i damturneringen. Har Sverige dagen är de svårstoppade.

Danmark–Norge:

Vilken match det kan bli! Norge har inte imponerat i turneringen men har en hög kapacitet med Sagosens och Reinkinds skytte. Stort avbräck om Christian O’Sullivan tvingas lämna återbud (troligen). Danmark har en högstanivå som är bäst i världen men i ett nordiskt derby kan allt hända, det såg vi i matchen mot Sverige.

Tyskland–Egypten:

Egypten har imponerat och det här kan bli en jämn historia. Tyskland har två raka vinster, mot starka motstånd, och laget har stor rutin. Faller de inte i den egyptiska målvakten Karim Hendawys kryssfälla (som Sverige gjorde) är de en knapp favorit. Men Egypten är en stark utmanare om en semifinalplats.

Tisdagens tider:

(02.30) Frankrike–Bahrain
(06.15) Sverige–Spanien, direkt i Kanal 5
(10.00) Danmark–Norge
(13.45) Tyskland–Egypten

Alla matcher sänds i Discovery+