Ny form av träning har hjälpt Bergendahl att ta kliv

Oscar Bergendahl. Photo: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Han fick välförtjänt pris som EM:s bästa försvarsspelare för ett år sedan och var redan då stark som en oxe. Frågan är om inte Oscar Bergendahl har blivit ännu starkare sedan dess – han själv pekar på en annan faktor.
– Jag har fokuserat mer på mobilitet och balans och det har jag haft stor nytta av, säger ”Berget” till Handbollskanalen.

För ett år sedan slog Oscar Bergendahl ner som en blixt på den internationella handbollscenen. Visst, han hade gjort bra ifrån sig i såväl Alingsås HK som i GOG, men under EM fick alla se vilken nivå Kungsbackasonen håller.

Ett år har gått och nu är Bergendahl inte längre anonym. Men det verkar inte ha förändrat honom ett dugg.

– Min uppladdning inför det här mästerskapet har varit identisk med hur den såg ut för ett år sedan. Sen är det klart att det har varit ett annat tryck från media eftersom jag var mer okänd för ett år sedan. Men annars har det varit sig likt, säger Bergendahl till Handbollskanalen under måndagens pressträff i Stockholm.

Det är ett lag med väldigt tydliga roller på banan och ni verkar onekligen trivas bra ihop även utanför handbollsplanen. Har din roll förändrats där i takt med att din status har ökat?

– Jag tog en ganska bra roll redan under förra mästerskapet och trivdes med den, så jag har kört på med samma melodi. Men det är klart att jag har blivit varm i kläderna och att jag tar mer plats.

Tar plats gör han även inne på linjen. Men den ökade bevakningen från motståndarna, från att ha varit oscoutad till ett namn, har han inte märkt av.

– Nej, jag har faktiskt inte märkt någon skillnad i hur jag blir bevakad under match. Vi har mött riktigt bra lag men jag tycker att samma grejer funkar för mig nu som fungerade tidigare.

Frågan är om det finns någon spelare i VM som är starkare än vad Oscar Bergendahl är. Dessutom ser han ä-n-n-u starkare ut än vad han gjorde för ett år sedan.

– Jag vet inte om jag har blivit starkare eftersom jag inte har testat så, men jag åkte ju på en ganska allvarlig knäskada nyligen och fick därför möjligheten att bygga upp mig på nytt. Jag har fokuserat mer på mobilitet och balans och det har jag haft stor nytta av. Tidigare har fokus legat på att få upp råstyrkan via gymmet, men nu med den nya träningen har jag fått en bättre mix.

– Råstyrkan har jag ju haft sedan tidigare och där har jag inte kunnat bygga på så mycket. Jag kan få ut mer av min styrka nu eftersom jag har en bättre rörlighet än tidigare.

Om man vill bli lika stark som Oscar Bergendahl, hur lyder tipset då?

– Då ska man satsa på allsidig träning. Det är nyckeln, säger han och ler.

– För egen del vet jag inte om jag vill bli starkare utan jag vill bibehålla styrkan jag har nu. Det är viktigt att ta i beaktning att inte bli för tung, för då blir jag långsammare. Och i mitt försvarsspel lever jag mycket på snabba fötter.

Den uppmärksamme har säkert noterat att Bergendahl utöver sina defensiva egenskaper har blivit ett vapen att använda i det offensiva spelet. Skicklig på att fånga bollen och effektiv från linjen.

– Jag tycker att jag har visat under de här två mästerskapen att jag duger framåt också, avslutar Oscar Bergendahl.

Oavsett kommer Oscar Bergendahl att bli en nyckel för Sverige mot Egypten, var så säkra.

Onsdag, 20.30: Sverige–Egypten