Norge bjöd Saudiarabien på stilstudie i spelvändningar – vann med 19 mål

Bjarte Myrhol. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Norge nådde först till två segrar i VM. Det ena ledde till det andra, stabilt försvar och överlägsen kapacitet innebar kontringsfest och 40–21 mot Saudiarabien. 

Norges största förtjänster var att hålla försvarslinjen och hålla trycket uppe för att bibehålla flera alternativ i andrafas.

De lätta kontringsstegen fungerade också så att Bjarte Myrhol blev ensam med målvakten. Både 4–1 och 5–1 kom ifrån ”Mr 100 procent” som dock slapp titeln hängande över huvudet innan matchen var över.

Så mycket starter och anfallskombinationer upptog heller inte vicemästarnas intresse. Christian Berge kunde koncentrera sig på att hålla rätt på lämpliga byten i springspelet. 

Mästerskapsdebutanten Alexander Blonz hoppade in blev strax med VM-mål. Hela sex stycken från kantspringaren. 

Flensburgs Magnus Abelvik Rød fick också fria tyglar och satte knappt en fot fel till sina nio fullträffar.

Lite plåster på såren för den tyska storklubben, som knorrat över att tumskadade Gøran Johannesson fick klartecken för tidigt och för mycket speltid mot Tunisien. Johannesson fick vila, Norge ställde också över Sander Sagosen inför tyngre uppgifter. 

Saudiarabien hade svårare att hitta något som dämpade fallet. Det mest rejäla fick Mahdi Alsalem stå för, sju mål med förkärlek för genombrott.

VM grupp C 12 januari
Norge–Saudiarabien 40–21 (20–10)