NÖRDSPECIAL: Gruppspel, huvudrunda och slutspel – så funkar det

Mikkel Hansen. Foto: Bildbyrån

Vad behöver Sverige vinna med för att gå vidare? När spelar Sverige åttondelsfinal? Du känner säkert igen frågorna. Varje gång det är mästerskapstider i handboll kommer frågorna som ett brev på posten från kollegor, klasskamrater, kompisar och familjemedlemmar. Och bara för att du anses vara handbollsnörden i sällskapet så förväntas det att just du sitter inne med alla svaren. Nu är hjälpen här!

Som bekant avgörs EM i först ett gruppspel, sedan en huvudrunda och till sist ett slutspel. Systemet ogillas av många då det inte är helt tydligt och enkelt att förstå. Men där är även en hel del som älskar systemet då det ofta skapar nervpirrande matcher in i det sista där varje gjort mål eller insläppt mål kan bli avgörande för om ett lag tar sig vidare till nästa steg eller inte.

Hur ett handbollsmästerskap avgörs kvalar nästan in som ett grundämne i skolan – men där är vi inte riktigt ännu. Det hindrar dock inte oss på Handbollskanalen att göra vårat bästa för att du ska känna dig trygg när frågorna från nära och kära haglar in.

Gruppspelet

Till EM 2020 har 24 nationer kvalificerat sig. Dessa 24 lag är fördelade i sex grupper (A-F) vilket ger oss fyra lag i varje grupp. Alla lag i respektive grupp spelar en match mot varandra (totalt tre matcher per lag) och vinst ger 2 poäng, oavgjort 1 poäng och förlust 0 poäng. Så långt ingen ko på isen.

Under gruppspelets gång rankas lagen enligt följande kriterier:

 1. Poäng
 2. Målskillnad
 3. Antal gjorda mål
 4. Alfabetisk ordning

När alla gruppspelsmatcher är spelade och två eller flera lag i en grupp hamnar på samma antal poäng bestäms lagens slutgiltiga placering enligt följande kriterier:

 1. Poäng – inbördes möten;
 2. Målskillnad – inbördes möten;
 3. Antal gjorda mål – inbördes möten;
 4. Målskillnad från samtliga gruppspelsmatcher;
 5. Antal gjorda mål från samtliga gruppspelsmatcher;
 6. Lottning

Exempel 1: I EM 2018 fick både Sverige och Kroatien 4 poäng. Sverige knep dock förstaplatsen i gruppen då man hade vunnit mot Kroatien (31-35).

Exempel 2: I EM 2018 fick Spanien, Danmark och Tjeckien 4 poäng i gruppspelet. Så här slutade matcher lagen sinsemellan:

Spanien – Tjeckien, 32-15
Tjeckien – Danmark, 28-27
Spanien – Danmark, 22-25

Eftersom alla tre lagen vann mot varandra så fick punkt 2 i ovan lista särskilja lagen. I de interna mötena mellan de tre lagen, med samma antal poäng, blev alltså den slutgiltiga placeringen;

1. Spanien 2p, +14 i målskillnad
2. Danmark 2p, +2 i målskillnad
3. Tjeckien 2p, -16 i målskillnad

I EM 2020 går de två bästa lagen från grupp A, B och C vidare till huvudrundan där de bildar grupp 1 (sex lag). De två bästa lagen från grupp D, E och F bildar tillsammans grupp 2 (sex lag).

Lag tre och fyra i varje grupp har spelat färdigt för den här gången. Lagen som slutar på fjärde plats fördelas på platserna 18-24 medan lagen som slutar på trea fördelas på platserna 13-17. Detta görs baserat på poäng, målskillnad och antal gjorda mål.

Huvudrundan

Huvudrundan består alltså av två grupper – grupp 1 och 2. Poäng och mål som erhållits i gruppspelet mot det andra laget som avancerade, tas med in i huvudrundan.

Om vi leker med tanken att Sverige slutar 1a i grupp F i gruppspelet samtidigt som man vann mot det lag som kom 2a i grupp F, så betyder det att Sverige tar med sig 2 poäng och +X målskillnad in i huvudrundan.

Slutar Sverige 1a eller 2a i grupp F i gruppspelet samtidigt som man spelade oavgjort mot det andra laget i grupp F som avancerade till huvudrundan, så betyder det att Sverige tar med sig 1 poäng och +-0 målskillnad in i huvudrundan.

Sverige får således med sig 0 poäng och -X i målskillnad om man tar sig vidare till huvudrundan men förlorade mot det andra laget som avancerade.

Rörigt? Ja, lite.

I huvudrundan spelar varje lag en match mot sina nya motståndare – alltså totalt fyra matcher. Om två eller flera lag har samma antal poäng i huvudrundan rankas lagen enligt följande:

Under huvudrundan:

 1. Målskillnad;
 2. Antal gjorda mål;
 3. Alfabetisk ordning

När huvudrundan är färdigspelad:

 1. Poäng – inbördes möten;
 2. Målskillnad – inbördes möten;
 3. Antal gjorda mål – inbördes möten;
 4. Målskillnad
 5. Lottning

Lag 1 och 2 från varje grupp går vidare till semifinal, lag 3 från varje grupp spelar match om 5/6-plats. Lag 4, 5 och 6 har spelat färdigt och fördelas på följande platser baserat på poäng, målskillnad och antal gjorda mål.

Lag 4 – plats 7-8
Lag 5 – plats 9-10
Lag 6 – plats 11-12

Slutspelet

I slutspelet väntar ett klassiskt, om än litet, slutspelsträd. Lag 1 från huvudrundans grupp 1 möter lag 2 från huvudrundans grupp 2 i semifinal. I den andra semifinalen möts lag 2 från huvudrundans grupp 1 och lag 1 från huvudrundans grupp 2.

De lag som vinner sina respektive semifinaler möts i en helt avgörande final, och de som förlorar sina semifinaler möts i en match om bronspengen.

Frågor på det?

Läs mer:
SISTA CHANSEN: Säkra din plats på EM-läktaren – deal via HK!
EM 2020: Spelschema, tider och TV/stream