Niclas Ekberg: ”Kände på mig att det skulle bli straff”

Niclas Ekberg firar efter att ha avgjort EM-finalen. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN.

Niclas Ekberg kom i stort sett direkt från karantänen och in i EM-finalen. När Hampus Wanne missade ett par straffar i matchöppningen fick han förtroendet från straffstrecket och under matchens sista sekunder var det bara han och den spanska målvakten Gonzalo Pérez de Vargas som kunde påverka utgången.

Ännu en gång fick Sverige till ett sent straffavgörande och den här gången ledde det hela vägen till EM-guld. Niclas Ekberg blev stor hjälte när han drog in den avgörande straffen i matchens sista kast.

– Det är total glädje. Jag tror att våra ansiktsuttryck under matcherna har sagt en hel del. Från mitt hjärta alltså, jag är så himla stolt över att vara en del av hela detta laget. Det vi har på och utanför planen det ser man inte ofta, säger han när Handbollskanalen träffar honom efter slutsignalen.

Under EM-finalen fick Ekberg främst rollen som inhoppande straffskytt, och likt en Björn Jilsén under hans avslutande aktiva tid, var han hundraprocentig därifrån.

– Jag hade en konstig känsla. Med tolv sekunder kvar kollade jag upp och då får jag en känsla i magen att ”shit det blir nog straff alltså”. Det händer ju ganska ofta i sådana här avgörande moment att det blir det. Vi går all in och dom med och då blir det situationer som ofta renderar i straff, så jag tänkte bara att ”jag är beredd”, säger han.

”Det får bära eller brista”

När chansen kom tvekade han aldrig.

– Jag kände bara att det här har jag gjort miljontals gånger. Det är inte svårare än så även om det är i sista sekunden men det är klart att det är ett mentalt spel i det. Jag tänkte efter finten att nu får det bära eller brista, nu ska den bara in, säger han och fortsätter:

– Det är oerhört, oerhört, oerhört skönt att vi får vinna en sådan här titel med denna gruppen. Jag tycker vi visar i så många matcher att oavsett vem vi sätter på banan så finns det en så stor tro på att de ska leverera och när man har det och känner det i ryggen så levererar man också. Jag tror och hoppas att det speglades i TV-rutan genom hela turneringen hur skoj vi har tillsammans.

Det här är bara början på en framgångsrik period för svensk handboll, det är Niclas Ekberg övertygad om:

– Det är bara att säga att Sverige har något på gång. Det är många unga spelare här och jag har aldrig varit så gammal i ett lag som jag är nu. Det är fantastiskt att se vad de tar för sig, ”boysen”. De har inte många landskamper under bältet, så går de in och levererar match efter match efter match. Hatten av alltså.