Nederländerna vann ”sensationellt” över Sverige

Kristján Andrésson har att fundera över till returmötet mot Nederländerna. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån

Det som kunde bli en skön första väg mot VM grusades i Nederländerna. Sverige förlorade överraskande första kvalmötet mot ett uppspelt hemmalag med 24-25 (13-12). Den VM-avgörande returen väntar i Kristianstad på onsdag.

ANNONS

Nederländerna ruskade om Sverige från start. De orangea blandade upp sina kombinationer i olika spelstilar från lurige Luc Steins, hotande Sluijters och säkre Bobby Schagen. Med flera. Det resulterade i mål framåt.
Sverige hade uddamålsöverlägen fram till ställningen 5-5. Men det svenska spelet klickade i vissa stunder av enmansshow och otillräckliga avslut. Då tryckte Nederländerna upp tempot.

Hemmalaget, fyllda av möjligheten, spelade fin effektiv handboll och drog ifrån till tremålsledning, 9-6. Och så var det Gerrie Eijlers. Nederländernas målvakt lappa ihop målet. 38-åringen som är tillbaka i sin barndomsklubb Volendam efter en lång tysk karriär skaffade sig ett rejält övertag mot svenskarna. Värst var räddningen på Simon Jeppssons genombrott när målvakten täckte lågt och limmade bollen med släpfoten.

Sveriges individuella kvalitéer strålade ändå igenom då och då. Lagergren satte sex mål, Wanne och Zacke var smarta och Pettersson hade några viktiga avslut. Skotten började sitta stolpe in och blågula kunde så jobba tillbaka till ett måls underläge i halvtid, 12-13.

Det sprakar till i Sverige i början av andra och vid 16-15 har de ledningen igen, men det skulle bli sista gången i matchen. När barnen igen varit inne och torkat golvet, och sprungit av den längre vägen, halkade blått. Sverige kom inte upp i standard varken framåt eller täppa till. Tempot och symbiosen nådde inte ända fram och det nyttjade Nederländerna.

De orangea fortsatte att vara effektiva och varken Appelgren eller inbytte Thulin fick riktigt tag på bollarna. Det fick inte heller hemmalagets målvakt Gerrie Eiljers men då kom Bart Ravensbergen in. 25-åringen gjorde några väldigt viktiga räddningar och Sverige fick leka jaga-ledning, tills Nederländerna gjorde 24-22.

Det var spiken i kistan. Det blev holländsk seger med 25-24. ”Sensationellt. Sensationellt”, förkunnade Claes Hellgren som för sig själv i TV3-studion. Och det var en värdig sensationell vinnare som fick träff på övermännen från Norden, som vajade.

Sverige borde lösa VM-knuten ändå, men hade nog laget gärna vunnit den här matchen, helst ganska stort, som för att visa upp stormakten de vill bli. Men VM-kvalet fortsätter att slänga skruvbollar på de stora. Förhoppningsvis är den sista kastad i det här dubbelmötet.

Målskyttar:

Nederländerna:
 Iso Sluijters 5, Jasper Adams 4, Bobby Schagen 4, Kay Smits 3, Toon Leendes 2, Luc Steins 2, Jeffrey Boomhouwer 2, Ephrahim Jerry 2, Evert Kooijman.

Sverige: Albin Lagergren 6, Mattias Zachrisson 4, Hampus Wanne 4, Jim Gottfridsson 3, Fredric Pettersson 2, Philip Henningsson, Simon Jeppsson, Jerry Tollbring, Linus Arnesson, Lukas Nilsson.

Statistik från Handbollslandslaget.se

 

 

ANNONS
Annonslänk: Kampen om SM-guldet har börjat - följ dramat på C More Mycket Sport.
ANNONS

2 Kommentarer

  1. Det såg ut som om det var 35 grader varmt i hallen. Saknar den utstrålning och spelglädje som damerna uppvisade under EM-kvalet. Trots att det tydligen var 27 grader nere på golvet i Örebro.

  2. Beklämmande att se hur spelare som vecka efter vecka i värdens bästa ligor spelar på högsta nivå, fullständigt underpresterar. Detta får faktiskt både spelare och ledare ta på sig. Att sedan dagen efter få se leende och skrattande spelare på olika sociala medier, visar bara en märklig inställning

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here