Motståndarkollen: Spetsigt Belarus väntar

Artsem Karalek. Foto (arkiv): Petter Arvidson/Bildbyrån.

Första matchen i huvudrundan för Sverige och Belarus står för motståndet. Ett spetsigt lag som saknar bredden samt ett jämnt målvaktsspel.

Belarus inledde VM med att spela oavgjort (32–32) mot det Ryska förbundslaget i en jämn och svängig match. Det har de följt upp med att besegra Sydkorea med 32–24 och med att förlora med 25–29 mot Slovenien i den sista omgången. Därmed har Belarus endast en poäng med sig till huvudrundan, jämfört med Sveriges fyra.

Men vad är det då för lag som väntar Sverige och vilka spelare gäller det att se upp med? Framförallt har de tre spelare som sticker ut, men bakom trion är det ganska tunt.

Spelarna det handlar om är Mikita Vailupau, Artsem Karalek och Uladzislau Kulesh. Inte bara har de varit lagets bästa målskyttar så här långt, men de är de största stjärnorna och de som klarar av att prestera jämnast över tid. Vailupau ligger sexa i skytteligan med sina 21 mål så här långt, fyra mål bättre än Linus Persson som är Sveriges bästa målskytt så här långt.

Högersexan Vailupau tillhör sedan 2019 Meshkov Brest och gör det bra där. Karalek är mittsexa och spelar för Kielce sedan 2018 där även Kulesh (vänsternio) spelar. Stjärnorna tillhör med andra ord stora klubbar i Europa där de har alla har stora roller.

Men där bakom då? Nja, där ser det lite tunnare ut. Försvarsmässigt har de inte sett jätteimponerande ut och spelare som Viachaslau Bokhan har haft svårt att hänga med, vilket inte minst hans fem utvisningar så här långt tyder på. Dessutom har målvaktsspelet inte imponerat. Ivan Maroz verkar vara förstavalet och han har haft 22, 37 och 26 i räddningsprocent i lagets tre inledande matcher.

Historiskt då, hur brukar det gå för Sverige mot Belarus? Jo, Sverige har en klar fördel. Lagen har mött varandra sex gånger och Sverige har vunnit samtliga matcher, senast 2018 i EM då Sverige vann med 29–20.

För svensk del gäller det, som alltid, att få en bra start och om möjligt tvinga andra spelare än Vailupau, Karalek och Kulesh att ta lägena.

Matchen har avkast 20:30 och sänds på TV6 & Viaplay.