Motståndarkollen: Slovenien – tuffaste utmaningen hittills

Dragan Gajic. Foto: IHF

Fyra segrar och ännu inga förluster för Sverige så här långt under VM. Men nu väntar, om Egypten ursäktar, Sveriges tuffaste utmaning så här långt. EM-fyran Slovenien, ett lag fullproppat med världsspelare, blir en tuff nöt att knäcka.

Det finns så många delar i Sloveniens lag som är intressanta att titta på, men vi kan börja med högersidan. Dragan Gajic, Blaz Janc och Jure Dolenec tillhör alla bland världens bästa på respektive position. Gajic såg ut att vara ute från landslaget för några år sedan, men har kommit tillbaka starkt i år och leder skytteligan i franska ligan (120 mål på 13 matcher!) samt Sloveniens interna skytteliga i VM (22 mål på fyra matcher).

Att högersidan är stark råder det inga tvivel om, Dolenec ligger tvåa i den interna skytteligan och Janc trea.

Bra, då är det bara för Sverige att stoppa Sloveniens högersida? Om det vore så enkelt. Det kryllar nämligen av spelskickliga mittnior, eller vad sägs om Dean Bombac, Miha Zarabec och Stas Skube. Vissa lag har bara en skicklig mittnia, Slovenien har tre.

Bombac är den mest namnkunniga av de tre och det är lätt att förstå varför. Han har varit med länge och tillhört världseliten bland mittnior i många år. Bombac gillar att jobba
i stora bågar över zoner, har ett bra samarbete med mittsex och när han är på det humöret har han ett lurigt skott från golvet samt ett giftigt genombrottsspel.

Skube är lite annorlunda än Bombac, kanske lite bättre på att driva tempo och har ett jäkla lurigt skott från golvet. Dessutom har de alltså Zarabec i laget, den nyblivne Champions League-vinnaren, som är mer av en klassisk mittnia som spelar fram sina lagkamrater. Men även han har ett farligt avstämt skott.

Glöm heller inte mittsexan Blaz Blagotinsek, en jätte på linjen och den viktigaste spelaren i Sloveniens försvarsspel. Där får Max Darj och de andra svenska mittsexorna något att bita i.

Frågetecken så här långt under EM har varit målvaktsspelet. Klemen Ferlin, som var så framgångsrik under EM i Sverige, fick inte till det i de två inledande matcherna. Miljan Vujovic var med i truppen från start men ersattes inför den tredje matchen av Hannover-målvakten Urban Lesjak. Lesjak stod mot Nordmakedonien och stannade på 46 i räddningsprocent, därmed kan målvaktsfrågan vara löst i Slovenien.

Men det finns mer intressant med Slovenien – det går ju knappast att analysera Slovenien utan att nämna deras förbundskapten. Ljubomir Vranjes har åkt på flera smällar de senaste åren, först en misslyckad sejour i Veszprem och sedan ett nytt misslyckande i IFK Kristianstad. Men i Slovenien har han lyckats hela tiden – och Vranjes är säkert sugen på att visa alla i Sverige vilken skicklig tränare han är.

Slutligen är där en faktor till – om Sverige tillåter det att vara en faktor. Sverige har visserligen plusstatistik på Slovenien historiskt (leder med 10–6 i interna matcher) men de två senaste matcherna har Slovenien vunnit. Senast var i Göteborg för ett år sedan där Slovenien grusade Sveriges chanser att nå långt i hemmamästerskapet. Innan dess möttes lagen i OS 2016 och även där vann Slovenien.

Klart är att Sverige går in som kraftig underdog ikväll. Ett orutinerat Sverige mot ett rutinerat och erfaret Slovenien där det kryllar av spelskickliga och sluga spelare – det blir verkligen en utmaning.

Matchen har avkast 20:30 och sänds på TV6 samt Viaplay.