Mattias Zachrisson: ”Roligare att spela på niometer”

Mattias Zachrisson Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Sverige måste som bekant klara sig utan lagets bäste högernia, Albin Lagergren, under resten av turneringen. Andreas Cederholm har kallats in som ersättare. Tidigare har Viktor Östlund ersatt Johan Jakobsson. Så finns det redan ett alternativ på kanten.

Innan Mattias Zachrisson blev spjutsnabb kant- och kontringsspelare var ”Zacke” nästan uteslutande högernia. Under perioden med Guif i Elitserien, länge under Kristján Andrésson, hade han en bärande roll på niometer. Även om han spelade en del högerkant också.

Kantspelet fördes dock på allvar in i repertoaren när 27-åringen blev uttagen i landslaget 2009.

— När jag spelade i Sverige var jag ju i stort sett bara niometersspelare, jag spelade nästan aldrig på kanten. Det var mest efter Ola Lindgren tog ut mig i landslaget som jag blev kantspelare, säger Zachrisson.

— Att spela som nia i landslaget mot de allra bästa, och i klubblaget, är tufft, det vet jag också. Jag är inte ens 180 så det kan jag förstå.

Zacke spelar ändå som högernia i sitt klubblag Füchse Berlin som avlastningsspelare vid skador eller liknande. Han har även gjort landskamper som nia under sin forne klubbtränare Andrésson.

— Jag har ju spelat niometer med ”Krille” i kvalmatcher med landslaget och det har fungerat bra. Jag skulle säga att det är roligare att spela på nio för man är mer delaktig i spelet. Det är såklart roligt att spela på kanten också, speciellt i uppspelsfasen, på konting och snabba avkast.

Den löpvillige och kvicksilvriga Zachrisson skulle bidra med framförallt fart, finess, rutin och luriga avslut på högernian. Han är även en av världens bästa försvarare på kantposition. Cederholm är en tvåvägsspelare som på många sätt liknar Lagergren i sin stil med rappt skott, kreativ på utsida två med en lurig kullagerfint. Viktor Östlund skapar fler hot vertikalt med sina 198 centimeter och tunga skott. Han får även ses som den starkaste bakåt av de tre. Men när han spelar så är det förmodligen på vänsternio och mittnio han kommer att hålla till, om nu Kristjan inte har något lurigt i görningen.

Det är ett förlamande avbräck med Sveriges bäste målskytt, hittills, borta ur turneringen. Men det finns alternativ att tillgå på den svenska bänken. Håll hoppet uppe.