Mattias Andersson på andra sidan i Österrike

Mattias Andersson. Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån.

Österrike tar emot Sverige i den andra matchen i EHF Euro Cup. På plats i Graz finns Mattias Andersson med 148 blågula kamper, nu som målvaktstränare i alplandet. – Det är självklart en väldigt rolig känsla, säger han till oehb.at.

Målvaktsikonen tackade för sig efter OS i Rio och höll igång klubblagslivet till guldet med Flensburg-Handewitt i våras.

Nu kan det österrikiska förbundet tacka och ta emot Anderssons tjänster, precis som hans övriga uppdragsgivare THW Kiel och Ystads IF.

Få matchtillfällen erbjuder dock så speciella ingångar för 40-åringen som söndagens landskamp. Andersson får lyssna till den svenska nationalsången – innan han tar plats vid motståndarens bänk.

– Vilka tankar som kommer upp eller hur det kommer att kännas kan jag inte berätta ännu. Jag måste uppleva det först, säger han.

På målvaktsfronten satsar Österrike på debutanten Thomas Eichberger och Schweizproffset Kristian Pilipovic mellan stolparna i söndagsmatchen. Rutinerade Thomas Bauer står över mot Sverige.

Att döma av 31–43-förlusten mot Norge har de senaste dagarna riktat strålkastarljuset mot försvarsuppryckning. Mattias Anderssons information om Sverige och de tidigare landslagskollegorna är mer ett sidospår.

– Vi fokuserar tydligt och klart på oss själva. Vi vill hitta vår grund och stärka den. Det måste vi jobba mer med än att titta på vad motståndaren gör, säger Andersson till förbundets hemsida.

Sverige har 15 spelare att välja bland. Handbollslandslaget.se uppger att Mikael Appelgren (höft) och Albin Lagergren (tå) är indisponibla inför matchen.

Söndag 16.30 Österrike–Sverige
Matchen sänds direkt i TV10 och Viaplay

Läs hela intervjun med Mattias Andersson >>