Mats Olsson: ”Vi satsar på medaljplats i målvaktsligan”

Mats Olsson. Foto: huncro2014.ehf-euro.com

Mats Olsson har flera handbollsuppdrag. Ett av dem är att coacha de svenska målvakterna under EM. Och målvaktslegendaren har som förhoppning att vi ska ha ett svenskt målvaktsteam i topp efter turneringen.

Andreas Palicka och Mikael Appelgren. Lagkamrater i både landslaget och Rhein Neckar Löwen. Tillsammans utgör ett av EM-turneringens mest fruktade målvaktspar. De båda leder räddningsprocenten i Bundesliga med Palicka som etta på 37 procent och Appelgren på andraplats med 36 procent. Det är en formtoppad duo som laddar i Kroatien.

— De har varit toppformade en längre tid i Bundesliga. De har haft en fantastisk höst bägge två, både i Bundesliga och Champions League. Det gäller bara nu att hitta rätt med det här försvarsspelet. Det är inte riktigt samma gubbar som de har haft framför sig förut. Så vi ska få ordning på samhandlingarna, så att säga, säger Mats Olsson till Handbollskanalen.

På träningarna i Split har våra tre målvakter, Tobias Thulin också, pluggat in det isländska skyttet inför öppningsmatchen. Efteråt tittar trion på videor och diskuterar kring en handfull av Islands matcher och skytte, både individuellt och kollektivt.

— Men när det väl smäller kan du inte stå och tänka på att Pálmarsson brukar skjuta där och han brukar skjuta här. Det ska bara, *klapp klapp*, sitta. Det gäller att man lägger sig på rätt nivå mentalt vad det gäller anspänningar och att inte tänka för mycket. En tänkande person, eller en tänkande målvakt, blir ofta långsam och då hinner du inte. Det gäller att ligga på rätt ställe i det hela, att försöka hitta flowet, att känna du är glad och nöjd när du kommer in i målet – inte känna oro.

En glad målvakt är en bra målvakt. Och två olika målvakter är två nyttiga målvakter. Mats Olsson förklarar att man inte skulle vilja förlita sig på endast en målvakt. Det är istället en stor styrka att kunna varva mellan två olika.

Kan du sammanfatta våra målvakter för oss?

— Palicka är kvicksilvret i målet som hoppar omkring. Men det är betydligt mer kontrollerat och mer strategi och tankar med det nu än för fyra, fem år sedan. Nu vet han när han ska utnyttja att stå tillbaka ibland eller att fejka att komma farande och så kommer han inte. Han spelar mycket mer på det nu.

— Appelgren, förutom att han är en väldigt go målvakt, kör mer på storleken och räckvidden och behöver inte fara omkring så mycket. Han har mer volym, så att säga, han når mer med färre rörelser, till skillnad från Palle som måste trycka ifrån lite mer.

Vilken typ av lag passar vilken målvakt?

— Palicka passar bättre mot genombrottslag, mer reaktionsskott. Där kan han utnyttja leken med skyttarna när de inte vet om han kommer ut eller inte. Rent generellt passar Äpplet lite bättre mot distansskyttar och mot stora skyttar.

— Nu är båda två spelat bra på kant. Innan har kanske den ena varit lite bättre på kantskott och då kan man tänka vilka kantskyttar motståndet har. Sen hur har det gått i tidigare matcher, hur ser det psykologiska övertaget ut mellan målvakt och skyttar. Det finns ju lag som när de möter vissa målvakter tänker, ”Nej, inte idag igen.” Har man det psykologiska övertaget ska man spela på det.

Vem är EM:s bästa målvakt, tycker du?

— Det får vi se när EM är färdigt, det kan man inte säga innan. Men jag hoppas att våra målvakter ska ligga på medaljplats som målvaktsteam. Det är min förhoppning, för så passa goa är dem.

Mats Olsson anses som en av de bästa målvakterna genom tiderna. Han föddes 1960 i Malmö och började lira boll i Dalhems IF. Han har sedan spelat för LUGI HF, Teka Santander (Spanien), Ystads IF och Caja Cantabria (Spanien). Det blev 294 landskamper för Sverige och meritlistan är lång

2 OS-silver
1 VM-guld
1 VM-silver
2 VM-brons
1 EM-guld
Guld i Champions League
Guld i EHF Cupen
Guld i Cup Winners’ Cup
Guld i IHF Super Globe
Guld i Spanien (liga och cup)

Som ledare har han varit general manager för Caja Cantabria, assisterande förbundskapten i Portugal (2001-2005) samt förbundskapten för Portugal (2005-2012).
Sedan 2005 arbetar han också för Norge där han numera ingår i staben kring det framgångsrika damlandslaget som vunnit både OS, VM och EM.