Martin Frändesjö: Därför tror jag Signell offrade Torstenson

Martin Frändesjö. Foto: Karl Nordlund/Viasat

Förbundskapten Henrik Signell tog ett tufft beslut när han lämnade Linnea Torstenson utanför sin EM-trupp.

Jag anser att en frisk Torstenson fortfarande kan tillföra mycket i ett svenskt landslag med sin erfarenhet och handbollskompetens. Men allt är inte svart eller vitt. Och för att få ut mer av de andra kanske Signell var tvungen att offra henne? För utan Torstenson tvingas nu de yngre spelarna att kliva fram och ta ett helt annat ansvar för sina handlingar.

Jamina Roberts kan få en större roll i landslaget

När just stora spelare tvingas sluta, eller slutar självmant, skapas det ofta extra stor plats i laget, nya möjligheter öppnas upp. Lite det som skedde när Stefan Lövgren bestämde sig för att sluta i landslaget för ett antal år sedan. Och jag tror det här är Signells sätt att göra ett avstamp inför framtiden.

Exempelvis kan det här innebära att Jamina Roberts får en starkare roll än vad hon tidigare haft. Roberts har alltid varit en skicklig genombrottsspelare, men har på senare tid blivit vassare på skott utifrån. Och just den kombinationen av att vara snabbfotad, gå på genombrott och skjuta från distans är det inte många spelare som hanterar. De två bästa lagen i världen, Ryssland och Norge, har gått just den vägen, att bygga laget med just de spelartyperna. Jag tror Roberts har en stor möjlighet att bli en startspelare. Hon har rätt mental styrka och ser aldrig särskilt nervös ut. För det kommer att bli en helt annan psykologi när man ska vara med att driva ett spel, istället för att bara komma in och hjälpa till.

Linnea Torstenson har alltid haft en central och viktig roll försvaret, Jenny Alm eller Johanna Westerberg är spelare som mycket väl kan komma att spela på den positionen, det blir intressant hur de tar sig an den utmaningen i ett EM-slutspel.

För övrigt så var försvarsspelet i OS överlag ganska svagt. Det var allmänt för splittrat och individuellt. Här tror jag mittsexan Anna Lagerquist kan få en nyckelroll med sina snabba fötter. I Rio hade laget svårt att lyfta högt, och om de gjorde det så hängde de inte alltid med i fötterna. Med Lagerquist kan Signell få en mer aggressiv och ettrig spelare i djupled som kan möta motståndarna högre upp i banan. Jag tror försvaret får en dimension till med henne i bygget. Och det i sin tur kan hjälpa målvaktsspelet, som också måste upp ett snäpp.

Champions League-retur för Sävehof

Henrik Signell måste även få ordning på försvarsspelet i helgens Champions League-retur mot Krim. Gruppen vänder, och det här blir en ödesmatch efter förlusten i Slovenien (29-32), där Sävehof låg under med hela 10-20 i paus. Ett glest Sävehof orkade då inte stå emot ett ganska tungt och primitivt spelande Krim, med kamikazespelare som är totalt hänsynslösa mot sig själva och motståndarna. Målvakterna fick inte tag i bollarna, och kontringarna uteblev följaktligen.

I andra halvlek var Sävehof betydligt aggressivare, samt även rappare och tydligare i anfallsspelet. Det klart, att leder ett lag med tio bollar så blir ofrånkomligt andra halvlek oftast jämnare. Men jag hoppas Sävehof kan vara lite styggare från start hemma i Partille.

En seger är närmaste ett måste för Sävehof om de ska gå vidare från gruppen, som efter Larviks seger över Esbjerg är vidöppen. Skulle svenskorna dessutom vinna med mer än tre bollar ska det mycket till om Krim ska kunna gå om dem, då inbördes möten räknas vid samma antal poäng.

Herrlandslaget går in i en ny era

Den här veckan inleder herrlandslaget sin nya era under nye förbundskaptenen Kristján Andrésson. Det blir också en form av nystart sedan rutinerade spelare som Mattias Andersson och Tobias Karlsson slutat.

Efter OS var jag ganska pessimistisk inför den närmaste framtiden. Men sedan dess har Lukas Nilsson fått sitt stora genombrott i Kiel, och Simon Jeppsson visat kvaliteter som skvallrar om en stor potential. Han kan bli hur bra som helst.

Tyvärr ges i dagens handboll inte tid att lugnt och metodiskt bygga något nytt, då tävlingsmatcherna duggar tätt och resultaten har inte tid att utebli. Det viktigaste för Andrésson blir att snabbt få ihop ett nytt fungerande mittlås. I EM kval-premiären mot Montenegro visade snabbfotade Max Darj att han kan bli en framtida partner till Jesper Nielsen.

Sverige vann måste-matchen övertygande (36-21). Men redan på lördag blir det betydligt tuffare då Slovakien väntar på bortaplan, ett Slovakien som något överraskande klarade oavgjort borta mot Ryssland i sin premiär.

– Martin Frändesjö, TV3 Sports handbollsexpert

Sändningstider

Lördag 5 november:
15.45, TV3 Sport HD/Viaplay: Sävehof-Krim Mercator, Champions League
17.55, TV10/Viaplay: Slovakien-Sverige, EM-kval

Frändesjös 3 nyckelfaktorer för EM-landslaget

1) Bella Gulldén
Hennes ledarroll blir ännu tydligare nu när Torstenson inte är med.

2) Försvarsspelet
Signell måste få ihop laget till en enhet. Det var för splittrat i Rio.

3) Jamina Roberts
Har varit duktig i höst och kan med en större roll bli det stora utropstecknet.