Många om budet i herrarnas OS-handboll

Sander Sagosen under matchen mot Ungern, med nya kompressionstights. Photo: Ludvig Thunman, Bildbyrån.

Artikel framtagen i samarbete med Dagens Spel

Spanien vann EM i vintras medan Danmark kan titulera sig regerande världsmästare – men i sommar vankas OS och det är inget snack om att det är handbollens tyngsta titel! Det är härligt hårt i toppen av världshandbollen och här kikar vi lite närmare på statusen på några av de hetaste buden – och på Sverige, förstås!

Oddsen kopplade till varje lags chanser att vinna är ungefärliga och hämtade enbart från bolag med svensk spellicens.

Danmark

Danmark gick för att skriva historia i EM i vintras. Gällde som regerande olympiska mästare och som regerande världsmästare – tanken var att man nu även skulle lägga beslag på den tredje tunga titeln. Det slutade dock med praktfiasko. Klantade till det mot både Island och Ungern och det gick inte att reparera. Vi kan alltså räkna med att det är ett retat Danmark som kommer till Tokyo – och att klassen fortfarande finns hos Mikkel Hansen & Co behöver inte ifrågasättas. Visst kan OS-guldet från 2016 försvaras!

Ungefärligt odds på Danmark: 3.50

Norge

Damerna har varit suveräna länge – nu är även Norges herrar ett stekhett bud. Har faktiskt inte spelat OS sedan 1972 men den här generationen har skördat stora triumfer. VM-silver både 2017 och 2019 samt brons i EM i vintras. Det kunde mycket väl ha blivit ännu bättre: var ju snubblande nära final men fick ge sig i en jätterysare i semin mot Kroatien. I Sander Sagosen har Norge enligt många världens bäste spelare och med honom i spetsen kan Norge gott och väl vara redo för att kliva allra högst upp på prispallen i Tokyo.

Ungefärligt odds på Norge: 6.00

Frankrike

Precis som Danmark gjorde Frankrike brakfiasko i EM i vintras. Chockföll direkt mot Portugal och kunde inte slå sig tillbaka. Givetvis en jättebesvikelse men Frankrike kom till EM med några skador och såg helt enkelt inte ut att vara i form. Man bör dock passa sig för att slå fast att den franska storhetstiden är över… Vi snackar alltså om ett lag som spelat tre raka OS-finaler (guld 2008 och 2012), vunnit fyra av de sex senaste världsmästerskapen och vunnit tre EM-guld. Visst börjar en sån som Karabatic sjunga på sista versen men nog har Frankrike ytterligare någon dans i sig – som sagt, det är för tidigt att räkna bort fransmännen…

Ungefärligt odds på Frankrike: 5.00

Spanien

Det är som sagt väldigt jämnt och brett i handbollstoppen – men Spanien tillhör de lag som ”alltid” är redo. Tog OS-brons redan 1996 och har egentligen varit att räkna med ända sedan dess, med enstaka undantag. Att nuvarande generation är tillräckligt bra för att vinna är tveklöst: lyckades ju i vintras försvara EM-guldet från 2018. Spanien var inte laget det snackades mest om på förhand men man smög fram och stod till slut som värdiga mästare. Keepern Perez de Vargas var enorm i finalen och är en av flera nyckelspelare som lär vara redo att prestera även i Tokyo.

Ungefärligt odds på Spanien: 4.50

Sverige

Det fanns hyggliga förhoppningar på Sverige inför hemma-EM i vintras men nej, det var ju aldrig riktigt nära. Sverige kom aldrig på allvar in i turneringen och diverse skadeproblem var en av förklaringarna. Annars har ju Sverige haft någonting spännande på gång ganska länge, med rolig farthandboll, och vid sunda vätskor finns definitivt kapaciteten att slå vilket lag som helst. OS-silver 1992, 1996, 2000 och 2012 – att det ska räcka hela vägen till guld 2020 är onekligen ett långskott men då är ju oddset också högt…

Ungefärligt odds på Sverige: 21.00

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here