Lukas Nilsson trivs som M9: ”Vi lägger upp spel för mig”

Lukas Nilsson. Foto: Christoffer Borg Mattisson

Klubblagssäsongen är över och för Lukas Nilsson var det en konstig säsong. Själv presterade han riktigt bra handboll, men klubblaget THW Kiel floppade och kom femma i Bundesliga. 

– Det har gått mycket bättre för mig än det gjorde förra året. Jag har fått mer ansvar, tyskan funkar bättre och jag vet hur allt går till. För mig har det verkligen gått bättre, men laget har inte lyckats. Vi är så klart jättebesvikna över femteplatsen och att inte nå Champions League, säger 21-åringen till Handbollskanalen.

Hur mycket betyder det att du har lärt dig tyska?

– Det är en otrolig skillnad. Att komma tillbaka efter semestern förra året och kunna prata tyska gjorde att jag kände mig som en riktig del i laget. Utan den tryggheten kan du inte leverera.

Men trots att Lukas Nilsson har presterat bra, såväl på naturliga positionen vänsternio som på mittnio, har laget gått sämre än väntat.

– Jag hoppas kunna hitta en balans där det går bra för både mig och laget, skrattar han.

– Först och främst måste vi prestera som lag, annars kvittar det hur man presterar själv. Vi får försöka hitta det till nästa år, säger Lukas, som endast missat en match under hela säsongen.

Under säsongen har Lukas Nilsson fått spela väldigt mycket mittnio, en ovan position för en spelare som tidigare varit en utpräglad skytt. Trots det har YIF-produkten tagit för sig.

– Det har med vårt spel att göra. Alfred (Gislason) har varit tränare i Kiel länge och alltid kört samma spel. När Kiel hade alla världsstjärnor hade han skyttar på alla positioner och enligt hans filosofi ska en mittnia inte bara vara speluppläggare utan kunna vara ett hot själv också med sitt skott. Det passar mig bra.

Under tiden i YIF fick Lukas spela mittnia under en kort period då Alexander Borgstedt hade kommit till klubben. Efter ett tag bytte de båda position och Borgstedt gick in i mitten.

– Jag passar bättre som mittnia med det här spelet vi kör i Kiel. Seifert (Sebastian) ville ha en en mittnia som skulle lägga upp för skyttar, förklarar Lukas.

Vad känner du framförallt att du har utvecklat under den här säsongen?

– Samspelet med linjen har blivit bättre. Jag har också fått spela lite mer försvar det här året. Det känns som att jag tar små kliv hela tiden och får mer kött på benen.

– Det som jag har utvecklat mest är ändå mitt man-man-spel. Jag har hittat bättre tajming nu när jag har fått spela mer. Vi lägger upp spel för mig där jag får jobba man-man och det har gått bra.

Från TV-soffan har kraftpaketet sett betydligt rörligare ut än tidigare, något han själv inte riktigt har tänkt på.

– Det kan säkert stämma. Men jag tror det har att göra med att jag har spelat mycket M9 och då har jag rört mig i mer bågar. På vänsternio blir det inte samma rörlighet och som mittnia måste man jobba annorlunda. Det kan vara en faktor.

Inför säsongen pratade du och även flera andra om att det här var säsongen då ni skulle ta guld igen. Vad gick fel?

– Det kändes som att vi kunde vinna och det var många som trodde det. Men i några matcher har det låst sig fullständigt och när det gör det kan vi förlora mot vem som helst. Vi har förlorat borta mot Gummersbach och båda matcherna mot Wetzlar och då har det varit riktig kollaps. Men vi har också haft höga toppar. Det har varit en instabil säsong helt enkelt.

– Men det känns ändå som att vi har jättestor potential och när alla är friska har vi ett fantastiskt bra lag. Vi har bevisat att vi kan slå vem som helst, men vi måste göra det också.

Ni har höga krav på er från fansen, hur har snacket gått när ni inte har presterat?

– De har så klart varit jättebesvikna, men samtidigt tror de sjukt mycket på oss. Efter vår sista match hade vi en träff där vi tog lite bilder, tappade öl till fansen och skrev autografer. Snacket då var att de tror på oss och att det kommer att gå skitbra nästa säsong. Det känns så klart väldigt bra att vi har det stödet.

Nästa säsong får Kiel in en ny assisterande tränare bredvid Gislason och det är inte vem som helst. Filip Jicha, tidigare storspelare i bland annat Kiel och Barcelona, ska hjälpa laget.

– Jicha verkar vara en jättebra kille och han kommer säkert att kunna hjälpa oss. Alfred vill ha kontroll på mycket, men de känner varandra sedan tidigare så jag tror att det kommer att gå bra. Det finns skitmycket för mig att lära av Jicha, så det ser jag fram emot.

Innan säsongen är över ska Sverige möta Nederländerna i ett dubbelmöte. Stämningen på torsdagens träning i Burlöv var otroligt avslappnad och det syns att Sverige är ett lag i harmoni.

– Allt känns väldigt bra. Nu ska vi försöka ta oss till VM och jag tycker att vi ska vinna båda matcherna rätt tydligt. De kraven har vi på oss själva, säger han bestämt.