Lottat och klart inför EM-kval och EHF Euro Cup

Glenn Solberg. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Förberedelser inför EM-kvalet och EHF Euro Cup är nu avklarade. I januari 2026 är det dags för Sveriges att än en gång ställa upp på hemmaplan för EM. Medan 32 länder kämpar om de sista 20 platserna, kommer Sverige, Danmark, Norge och Frankrike, som är direktkvalificerade, mötas i EHF Euro Cup.

Sverige, Norge och Danmark delar på värdskapet för EM 2026 och behöver därför inte genomgå kvalificeringen. Frankrike, som är regerande mästare, är också säkrade en plats i mästerskapet.

32 länder är kvar i kampen om övriga 20 EM-biljetter och i dag lottades kvalspelet dit. De två bästa lagen i varje grupp, plus de fyra bästa tredjeplacerade lagen, kommer att ansluta sig till de redan kvalificerade lagen.

Under tre kvalveckor, fördelade över november 2024, mars 2025 och maj 2025, kommer de fyra lag som är klara för EM att mötas i EHF Euro Cup. Alla lag möter varandra både hemma och borta. För Sveriges del inleds turneringen med en match mot Frankrike, följt av en mot Danmark, innan de ställs mot Norge i mars nästa år.

– Danmark är regerande världsmästare och Frankrike regerande olympisk- och europamästare och Norge är ofta med långt framme i turneringarna, så det är verkligen bra motstånd vi ställs mot. Det är alltid utvecklande att spela mot de bästa lagen i världen och att spela EHF Euro Cup i stället för kvalmatcher ger oss också en möjlighet att såväl hitta en balans i belastningen som att få möjlighet att testa andra spelare om vi önskar, säger förbundskaptenen Glenn Solberg till Svenska handbollslandslagets hemsida.

EHF Euro Cup-matcherna spelas enligt följande schema:

Omgång 1: Frankrike–Sverige, Danmark–Norge Spelas 6/7 november
Omgång 2: Sverige–Danmark, Norge–Frankrike Spelas 9/10 november

Omgång 3: Sverige–Norge, Danmark–Frankrike Spelas 12/13 mars
Omgång 4: Norge–Sverige, Frankrike–Danmark Spelas 15/16 mars

Omgång 5: Sverige–Frankrike, Norge–Danmark Spelas 7/8 maj
Omgång 6: Danmark–Sverige, Frankrike–Norge Spelas 11 maj

Kval till EM 2026:

Kvalgrupp 1: Slovenien, Nordmakedonien, Litauen, Estland
Kvalgrupp 2: Ungern, Montenegro, Slovakien, Finland

Kvalgrupp 3: Island, Grekland, Bosnien och Hercegovina, Georgien
Kvalgrupp 4: Spanien, Serbien, Italien, Lettland

Kvalgrupp 5: Kroatien, Tjeckien, Belgien, Luxemburg
Kvalgrupp 6: Nederländerna, Färöarna, Ukraina, Kosovo

Kvalgrupp 7: Tyskland, Österrike, Schweiz, Turkiet
Kvalgrupp 8: Portugal, Polen, Rumänien, Israel

Källa: Svenska handbollslandslaget