Lista: VM:s fem bästa försvarsspelare

Jonathan Carlsbogård. Foto: Christoffer Borg Mattisson, Bildbyrån

VM närmar sig och i en serie artiklar presenterar Handbollskanalen mästerskapets fem bästa spelare på respektive position. Näst sist ur är försvarsspelarna.

Här är spelarna:

Jonathan Carlsbogård, Sverige

Spelar tufft, hårt och framförallt otroligt smart. Det senare innebär att han nästan aldrig drar på sig en utvisning, trots att han oftast spelar 60 minuter bakåt. Fotarbetet Carlsbogård sitter inne med är något utöver det vanliga och det gör honom till den viktigaste spelaren i det svenska försvarsspelet. Blir extra viktig eftersom Oscar Bergendahl varit skadad hela hösten och Max Darj slitit med speltid i Berlin.

Ludovic Fabregas, Frankrike

En jätte. Ett monster. När han vill är Fabregas världens bästa mittsexa (och givetvis fick han plats på vår lista över mästerskapets bästa mittsexor). Kommer att bära det franska försvarsspelet på sina axlar och framförallt nu när försvarsspecialisten Karl Konan missar VM på grund av skada.

Ludovic Fabregas. Foto: S Pillaud

Thiagus Petrus, Brasilien

Brasiliens viktigaste spelare är en av de vassaste försvarsspelarna i världen, vilket han inte minst visar i klubblaget Barcelona år efter år. Otroligt tuff spelare som verkligen inte lägger några fingrar emellan när det kommer till närkampsspel.

Petrus Thiagus dos Santos. Foto: S Pillaud

Oscar Bergendahl, Sverige

Fick välförtjänt pris som EM:s bästa försvarsspelare för ett år sedan då han kom in och ersatte Max Darj på ett formidabelt sätt. Hade redan före mästerskapet gjort klart med Stuttgart och visst hade han spelat i en större klubb idag om det kontraktet inte redan hade varit påskrivet?

Oscar Bergendahl.
Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Magnus Saugstrup, Danmark

Likt Fabregas får Saugstrup plats såväl här som på listan över VM:s fem bästa mittsexor. Anledningen till att han platsar även på den här listan är hans mångsidighet. Saugstrup kan nämligen spela trea i ett klassiskt 6-0-försvar, men när danske förbundskaptenen Nikolaj Jacobsen får feeling och vill spela 5-1-försvar är Saugstrup lika vass där.

Magnus Saugstrup.
Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN