Lista: EM:s fem tyngsta skadeavbräck

Kay Smits, Nederländerna och SC Magdeburg. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

EM närmar sig, men trots att världseliten samlas nere i Tyskland finns det flera profiler som saknas. 

Blaz Janc, Slovenien

Barcelona-spelaren fanns med i den initiala truppen, men en ryggskada sätter stopp för en av Sloveniens största stjärnor. Besitter en fart som få (om någon) kan matcha och är dessutom en viktig galjonsfigur för den kommande generationen av slovenska handbollsprofiler. Uros Zorman kan dock slänga in Veszpréms Gasper Marguc på högersex – men frågan är hur kännbar Janc frånvaro kommer bli i kontringssepelet.

Blaz Janc.
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Vincent Gérard, Frankrike

Jag har länge haft svårt att se den riktiga storheten i Vincent Gérárd – men höjden finns där. Nu står det dock klart att det tilltänkta förstavalet tvingas stå över EM på grund av en skada. Charles Bolzinger må förvisso vara en exceptionell talang att slänga in, men vi vet att det kan vara oerhört svårt att hitta en målvakt som kan axla rollen som förstaval. Målvaktsfrågan blir otroligt viktig om Frankrike ska kunna gå långt.

Vincent Gerard.
Foto: Mathias Bergeld

Kay Smits, Nederländerna

En smäll som slår hårt är Kay Smits som är borta på obestämd tid på grund av sin hjärtmuskelinflammation. Ett oerhört hårt slag för Staffan Olssons Nederländerna, som tappade en av sina bästa spelare med tre veckor kvar till premiären. Nederländerna har fortfarande spännande spelare – såsom Luc Steins och Dani Baijens – men frågan är om Smits frånvaro gör att detta blir ett ljummet nederländskt mästerskap.

Kay Smits, Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN.

Domen Makuc, Slovenien

Detta var säsongen som slovenen skulle ta det där stora klivet efter att ha stått bakom Luka Cindric i klubblaget Barcelona. Men säsongen hann knappt börja innan Makuc drog på sig en korsbandsskada, som således även håller honom borta från EM. Nu är Slovenien starkt mannade på mittnio, men Makuc erbjuder något annat än Bombac och gänget – skott, genombrott och fart i ett paket är ett recept för en sevärd och effektiv spelare. Men nu får vi vänta på att se Makuc ta det där sista klivet mot världstoppen.

Rodrigo Corrales, Spanien

Spanien har givetvis målvakter så det räcker och blir över. Men Rodrigo Corrales och Gonzalo Perez de Vargas har under flera mästerskap bildat ett av världens bästa målvaktspar, men nu sätter en ryggskada stopp för Veszprém-målvakten. In kommer Magdeburgs Sergiy Hernández och det är förstås också en bra målvakt, men det är ingen Rodrigo Corrales.

Rodrigo Corrales. Foto: Fredrik Varfjell/Bildbyrån.