Linus Persson redo att ta stort ansvar: ”Van att välja”

Linus Persson. Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN

När Albin Lagergren lämnade ett positivt covid-19-test spred sig oron på flera håll över hur det kommer att gå för Sverige i VM. En som håller sig lugn är Linus Persson, som säkerligen kommer att få ta stort ansvar i Lagergrens frånvaro.
– Jag känner mig redo för ett större ansvar, säger han till Handbollskanalen.

Han är knappast någon duvunge, Linus Persson. Han har spelat stora matcher hemma i Sverige och varit proffs i Frankrike under flera år där han fått större och större ansvar samt rankas som en av seriens bästa högernior. Hade det inte varit för skador hade 27-åringen redan spelat mästerskap för Sverige.

– Det har varit många turer fram och tillbaka tidigare. Tre gånger har jag varit precis på gränsen till att bli uttagen men missat precis. Förra året var förmodligen tanken att jag skulle ha spelat mästerskapet, men så blev jag tvungen att operera mitt knä precis innan det skulle dra igång, säger Linus Persson på telefon från Kairo.

– Det var lite otur, men så här i efterhand var det bra för mig och min karriär. Jag fick rätt på skadan och nu känner jag mig verkligen redo. Jag har tränat på bra, fått spela mycket i mitt klubblag och tagit för mig. Nu ska det bli jäkligt kul att spela VM.

När Albin Lagergrens covid-19-test visade sig vara positivt hade Sverige två högernior kvar i truppen: Linus Persson och Lukas Sandell. Glenn Solberg tog då beslutet att även ta ut Jack Thurin. Mycket talar för att Linus Persson blir förstavalet på positionen då han spelar såväl anfall som försvar i klubblaget US Ivry.

– Vi får se hur det blir. Vi har tre högernior och Glenn kan byta lite hur han vill. Jag tror att det kommer att handla om vem som har dagen och vem som presterar. Men absolut öppnar Albins frånvaro upp för mig att få mer speltid och större förtroende.

– Jag känner mig redo för ett större ansvar.

US Ivry har haft en riktigt tung höstsäsong och sladdar i den franska ligatabellen. Persson själv däremot har presterat på en jämn och hög nivå.

– Som du säger har vi absolut inte presterat i år, men vi har haft otur med skador och haft det tufft med massa inställda matcher på grund av corona. För egen del har det gått bra.

För de som inte följer den franska ligan, vad är Linus Persson för spelare nu jämfört med den som lämnade HK Malmö för några år sedan?

– Jag tycker att jag har blivit bättre på allt eftersom jag har fått spela mot så mycket bättre lag och spelare. Man lär sig mycket av det – det är ett helt annat tempo och mer fysiskt. Så jag tycker att jag har utvecklats på alla plan och fått en större roll i laget. Jag får välja ofta när vi har anfall och det är utvecklande.

– Och franska ligan är bättre än vad folk tror.

Kiril Lazarov spelar ju i den franska ligan, hur stoppar man honom?

– Han är gammal, det är dags för honom att kliva ner från tronen nu, säger Persson med ett skratt.

– Han har varit på den här nivån i sjukt många år nu och kan fortfarande prestera på högsta nivå. Men det märks i ligan att han har blivit äldre. Han är inte lika bra som han var för fem-tio år sedan, men han är fortfarande bra.

Sverige är kraftigt nederlagstippade i VM, flera experter har laget utanför topp tio. Linus Persson håller inte med om synen på det svenska laget.

– Jag tycker att vi är bättre än det. Alla i laget har stora roller i sina klubblag och vet hur det är att spela stora matcher. Det är klart att vi inte är favoriter i VM, men vi har potential att vara med i toppen, avslutar Linus Persson.