Kvalklart – nio nya länder till VM 2023

Kiril Lazarov, Makedonien. Arkivbild. Foto (arkiv): Anna Benicewicz-Miazga, ABMprojekt

Sverige, vi har ett resultat. De europeiska länderna som kan samla ambitioner för att nå finalen i Stockholm nästa år fick ägna förra veckan åt att klara kvalet.

Nordmakedoniens stämplade VM-biljett sammanföll med Kiril Lazarovs sista landskamp och garanterade wow-faktorn i en utsåld arena i Skopje. Den givna MVP:n och storskytten fick träffa rätt två gånger i en spännande historia. Tjeckien och hemmalaget startade från likaläge och det stora jublet utbröt först med tolv sekunder kvar då Filip Kuzmanovski avgjorde på straff.

Portugal stod för en fin comeback och hindrade ett historiskt avancemang för Nederländerna. Framtiden visade sig för vinnarlaget med 19-årige vänsternian Martim Costa bakom nio mål. Det orangea landslaget föll tungt och var aldrig i ledningen, Portugal dikterade villkoren med god marginal till sist.

Montenegro vände också på steken på Greklands bekostnad. Branko Vujovic (h9) och Milos Vujovic (v6) hade siktat in sig till hemmahalvan av dubbelmötet och Zoran Roganovic slapp hantera nerverna från sidlinjen.

Finland var långt ifrån Kroatien och Island malde ner Österrike gånger två, samtidigt som Ungern hade tryck bakom skotten mot Israel. Tyskland kunde leva med att Elias Á Skipagøtu blev bästa målskytt för Färöarna när man själv mönstrade det bästa laget.

Serbien och Slovenien gick från målfest till försvarskamp, Serbien skötte båda matchbilderna bäst och summerade två tremålssegrar i sin playofftriumf.

Efter det europeiska kvalet är 24 av 32 VM-länder klart. Afrika har fem platser att fördela under en turnering i  juli och Nordamerika/Karibien skickar ett land till mästerskapet efter sitt sommarkval. IHF sitter på leken till sist med två wild card att dela ut.

VM-playoff (2:2)
Nordmakedonien–Tjeckien 27–25
Nordmakedonien vidare med 51–49 sammanlagt
Montenegro–Grekland 33–25
Montenegro vidare med 56–50 sammanlagt
Nederländerna–Portugal 28–35
Portugal vidare med 65–61 sammanlagt
Tyskland–Färöarna 33-27
Tyskland vidare med 67–53 sammanlagt
Kroatien–Finland 36–22
Kroatien vidare med 70–43 sammanlagt
Serbien–Slovenien 23–20
Serbien vidare med 57–51 sammanlagt
Island–Österrike 34–26
Island vidare med 68–56 sammanlagt
Ungern–Israel 31–22
Ungern vidare med 64–54 sammanlagt
Ryssland–Belgien
Belgien vidare, Ryssland uteslutet