Kuba vann Emerging Nations efter förlängning mot USA

Robert Hedin. Foto: Bildbyrån

Robert Hedin och USA får nöja sig med en silvermedalj från Emerging Nations-slutspelet på Dominkanska Republiken. Kuba tog revansch från förlusten mellan lagen i gruppspelet och vann finalen efter förlängning med 37-36 (21-17, 12-16, 4-3). 

Så nära han kom, Robert Hedin, att fixa med sig en titel på planet hem till USA. I finalen möttes amerikanerna och Kuba – bara två matcher efter USA:s seger med 26-23 när de båda mötte varandra i gruppspelet. Men den här gången utkrävde Kuba revansch.

Det var en målrik och jämn final där USA ändå försökte med ett segerryck i första halvlek då laget hade en fin fyramålsledning i pausvilan med 21-17.

I den andra halvleken kom dock Kuba tillbaka helt och hållet och matchen var tvungen att tas till förlängning. Där var kubanerna starkare och vann övertiden med 4-3 och plockade hem historiens första North American and Caribbean Emerging Nations Championship.

Kuba därmed direktplats till Emerging Nations Championship i Georgien i sommar med lag från hela världen. Men ett wildcard ska också delas ut och där lär USA ligga bra till.

Bronset i turneringen gick till värdnationen Dominikanska Republiken efter, också där, en övertidsseger mot Puerto Rico med 40-39 (15-13, 16-18, 9-8).