Kroatien till EM-final – vann efter dubbla övertider mot Norge

Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Kroatien har fortfarande chans på landets första EM-guld. Efter en otroligt jämn match mot Norge vann kroaterna efter andra övertiden med 29-28 (10-12, 13-11, 3-3, 3-2)-

Det fanns oro för att finalhelgstämningen skulle vara död redan innan helgen startat. Tacka Stockholm, och framförallt kroaterna, för att det inte blev så. De tusentals rödvitrutiga, tillsammans med sina rödvita motståndare och andra handbollsfans slog nytt svenskt publikrekord för en handbollsmatch med runda slängar 16 500 åskådare. Rekordpubliken skapade en duktig ljudnivå tillsammans – speciellt när Sander Sagosen ropades in i högtalarna.

En kroatisk visselorkan med svaga inslag av norskt jubel blev det för världens förmodligen bästa spelare – som skulle bära Norge genom matchen. Fyra av Norges fem första mål stod Sagosen för. Sen tog det stopp ett tag för norrmännen, vars avslut oftast kom från från niometersspelet.

Marin Sego i det kroatiska målet nådde stundtals upp till den nivån många vet att han kan men få har sett under mästerskapet. Räddningarna gav utrymme för kroatiska mål framåt, både genom kontringar och uppställt spel. Och däruppe i anfallsposition stod, såklart, de halvskadade yrkessmugglarna Luka Cindric och Igor Karacic. Mittsex-sökarna hittade gång på gång in till storpiraten Marino Maric på linjen och Kroatien gjorde sitt första ryck till 9-6.

Det andra kroatiska rycket, efter att Norge hämtat igen, skulle komma tidigt i andra halvlek – även då till tremålsledning till 15-12.

Sen förvandlades Torbjörn Bergerud i norska målet till tullvakt och Sander Sagosen började näta igen, tillsammans med vikarierande högernian Eivind Tangen. Och det skulle bli en sån där intensiv och jämn semifinal som de flesta räknat med. Så jämn att den gick till övertid med fulltidsresultatet 23-23.

I övertiden fortsatte handbollen när den är som bäst – jämn. Sander Sagosen tog ansvaret för Norge, Domagoj Duvnjak tog ansvaret för Kroatien. Och det var Domagoj som ”avgjorde” andra övertidshalvleken när han satte 26-26 på straff i sista sekunden.

Nervöst? Jo tack. De norska och kroatiska fansen såg ut att vara i upplösningstillstånd lagom till den andra övertiden. Väl där förlöste Kroatein sina fans, till slut. Vilt jubel när ännu en smuggling till linjen gick in och Zeljko Musa blev segerskytt till 29-28.

Nu kan Kroatien fortfarande vinna sitt första EM-guld. Norge får vänta, igen.

Målskyttar >>

1 kommentar

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here