Kroatien och Slovenien klara för handbolls-EM 2020

Kroatiens Ivan Cupic försvarar mot Serbiens Petar Nenadic i matchen mellan Kroatien och Serbien under Handbolls-EM 2018. Foto: Bildbyrån

Det står klart att både Kroatien och Slovenien är klara för handbolls-EM nästa år. Det visade sig att Kroatien var något vassare än grannen Serbien, när de två möttes den 15 april i badorten Zadar. Vinsten ger Kroaterna fem poängs försprång till Serbien, som nu ligger på tredjeplatsen när det är två matcher kvar.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Runt om i Europa spelades den 15 april 13 kvalmatcher. Slovenien mötte Nederländerna och vann. Laget skaffade sig därmed ett ointagligt försprång och även de har säkrat biljetten till slutspelen. Även Tyskland har säkrat sin plats efter att man den 13 april stått för en hemmaseger mot Polen. Att Tyskland skulle ta sig vidare till EM är väl kanske inte tidernas skräll, med tanke på att motståndet består av Polen, Israel och Kosovo. Trots sitt övertag fick Tyskland slita för sin vinst mot Polen, där det stod 16-16 i halvtid.

Handbolls-EM för herrar kommer att arrangeras den 10-26 januari 2020 i Norge, Sverige och Österrike. Detta är första gången som mästerskapet genomförs i fler än ett land. Detta blir också första turneringen där 24 lag deltar, precis som under VM.

Vid den senaste EM-turneringen i Kroatien 2018 tog Spanien hem bucklan när man besegrade Sverige med 29-23 i finalen. 2016 gick Tyskland vinnande ur striden när man slog ut Spanien med 24-17. Vid handbolls-EM 2014 stod Frankrike som vinnare och två år innan kom Danmark högst på pallen. Om man tittar på handboll och betting odds hos 888 sport så tippas Spanien eller Tyskland som EM-vinnare inför 2020 års turnering, tätt följt av Danmark och Sverige.

Sverige var tidigare en riktigt framstående handbollsnation, och är det land som vunnit handbolls-EM flest gånger. Senast år 2002 i Sverige och innan dess år 2000 i Kroatien, år 1998 i Italien och år 1994 i Portugal. Förutom silverplatsen vid förra EM, har Sverige under senare år som bäst placerat sig som femma år 2008 och som sjua år 2014. Men nu när handbolls-EM till viss del spelas på hemmaplan fylls både spelare och supportrar av revanschlust och man hoppas kunna återta guldbucklan.

Lottningen till slutspelsgrupperna sker först den 28 juni i år, och gruppspelet avgörs i sex grupper med fyra lag i varje grupp. De två bästa lagen i varje grupp går vidare till mellanrundan. Därefter går de två bästa lagen från grupperna i mellanrundan vidare till semifinal och final. Både semifinal och final kommer att avgöras på Tele 2 Arena i Stockholm.

Matcherna kommer att spelas i tre orter i Sverige: Stockholm, Göteborg och Malmö. Det inledande gruppspelet för två av de sex grupperna genomförs i Malmö och Göteborg, medan final och semifinal avgörs i Stockholm. Två grupper genomför sina matcher i Trondheim i Norge och två grupper kommer att avgöras i Österrike (i Wien respektive Graz). Det är redan bestämt att Sveriges och Danmarks grupper (om de kvalificerar sig) kommer att spelas i Sverige.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here