KLART: OS-guldet till Frankrike – rutinen avgjorde

Frankrikes Nikola Karabatic och Nedim Remili tog OS-guld. Foto: Fredrik Varfjell / BILDBYRÅN

Herrarnas olympiska handbollsfinal blev en repris från finalen i Rio, 2016. Danmark mot Frankrike gjorde upp om guldet och den franska rutinen vägde tyngst. Frankrike vann OS-finalen med 25–23.

Det var två målmedvetna landslag som stod uppradade för lyssna till sina nationalsånger. Båda lagen öppnade tempostarkt och redan efter fyra minuter var ställningen 3–3. I den femte minuten gjorde Niklas Landin något som ingen gjort tidigare under turneringen när han tog en straff från Hugo Descat. Landin – som brukar växa in i matcherna – var där direkt och räddade igen på fransmännens två nästkommande anfall.

Men Vincent Gerard, i det franska målet, ville inte vara sämre och hindrade danskarna från att dra ifrån. Efter den inledande målexplosionen gjorde lagen bara ett varsitt mål under en sexminutersperiod. Frankrike var det lite hetare laget och tog sig till en del kontringslägen och med drygt tio minuter kvar av halvleken hade fransmännen en 9–6-ledning. Danskarna kunde göra två raka efter att Mathias Gidsel tagit sig in i matchen och Landin stått för ännu en straffräddning. Men Frankrike spelade varierat, hittade luckor på linjen och efter en dansk bortkastad boll kunde de öka sin ledning till 12–8 med två minuter kvar till pausvilan. 14–10 hann det bli innan tutan blåste av halvleken.

Danmark hade fortsatt svårt att ta sig till lägen och blev lite för beroende av Mikkel Hansen (som gjorde hälften av de danska målen i den första halvleken). Nedim Remili var kraftfull i sina aktioner och fransmännen kunde dra iväg till 17–11. Mathias Gidsel var hårt uppvaktad av Nikola Karabatic, men började röra sig mot andra ytor och kom till en del lägen.

Vid 18–13 bestämde sig båda målvakterna för att spika igen ett tag, innan målproduktionen åter kom igång. Remili var fortsatt effektiv när han tog skottlägen från nio meter eller tryckte sig in på linjen. Det franska försvaret stoppade effektivt upp den danska rytmen och Karabatic kunde ge fransmännen en 21–16-ledning efter tolv minuter.

Mikkel Hansen hade inga planer på att ge upp när han gjorde två mål i rad och krympte danskarnas underläge till tre mål (21–18), med en kvart kvar av matchen. Magnus Landin kunde krympa det till två mål några minuter senare, och Gidsel till ett i anfallet efter (22–21). Plötsligt hördes en dansk hejaklack från läktarna och kampen om OS-guldet såg öppen ut igen.

De franska målvakterna ville dock inte bjuda på något; Gerard gjorde en magnifik avslutning på matchen och Yann Genty kom in och tog Mikkel Hansens straff. Men Gidsel hade energi kvar och med fyra minuter kvar var matchen fortfarande jämn (23–22 till Frankrike). Med två minuter kvar hade Frankrike gjort ytterligare ett mål och Danmark tog en timeout. Danmark gjorde mål direkt i anfallet efter och med en minut kvar fastnade fransmännen i den danska fällan. Danmark fick en sista chans att gå ikapp men Ludovic Fabregas kunde bryta ett danskt inspel och sätta bollen i en tom kasse.

Frankrike tog OS-guld för tredje gången och firade med att göra den isländska vulkanen mot TV-kamerorna.