Kim Andersson: ”Jag försöker att njuta av det här”

Kim Andersson. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

I VM-premiären mot Egypten visade Kim Andersson med all tydlighet att han i sina bästa stunder fortfarande håller yppersta världsklass. I den första halvleken var han en av Sveriges bästa spelare. – Det är alltid speciellt när man får komma in, jag har alltid varit startspelare tidigare. Man vill gärna komma in och få känslan direkt och det tycker jag fungerade jättebra, säger Kim Andersson till Handbollskanalen.

Efter några år ifrån landslaget och spel hemma i Handbollsligan fanns det kanske en viss osäkerhet hos vissa huruvida Kim Andersson skulle klara av det trots allt högre tempo som det är under ett VM. Om 36-åringen hade några problem? Inte direkt. Tre mål på fyra skott i den första halvleken och dessutom en vacker assist bakom ryggen till Mattias Zachrisson.

– Tanken är att jag ska gå in och avlösa och att vi inte ska spela alltför mycket minus på den positionen. Och ge Albin en chans att vila lite så att han kan vara med när det ska avgöras sen, säger Kim Andersson.

Det gick minst sagt bra, framförallt i den första halvleken där det tufft spelande Egypten inte hade något motmedel mot YIF-spelaren.

– Jag försöker att njuta av det här. Det var en fantastisk publik och kuliss som man absolut inte får uppleva varje dag. Det är klart att man blev lite tagen av det.

– Visst är där saker som kan bli bättre, men jag är jätteglad över två poäng och det tror jag att alla i laget är.

När matchen skulle avgöras var det framförallt två andra spelare som klev fram: Andreas Palicka och Jim Gottfridsson. Den förstnämnde var förpassad till bänken inledningsvis men kom in på slutet och stod för flera fina räddningar.

– Jag försökte komma in och rädda de dåliga skotten, som man brukar säga. Det handlade om att hitta stabilitet eftersom Egypten hade momentum då och det var lite stressigt hos oss, säger Palicka.

Jim Gottfridsson hade en rätt tuff match med hans mått mätt. Mittnian servade visserligen sina ytternior med mängder av fina passningar matchen igenom, men slarvade också en del i passningsspelet. Men när det skulle avgöras klev ”Gud” fram och gjorde Sveriges tre sista mål. Där visade Gottfridsson varför han blev utsedd till förra mästerskapets MVP.

– Jag är inte alls nöjd med min prestation, men därför var det skönt att kunna vara med och bidra till avgörandet, säger han och hyllar samtidigt den svenska publiken:

– Det här var en av de första gångerna i landslaget man verkligen hörde publiken sjunga nationalsången. Jag blev nervös, fick rysningar och blev väldigt stolt.