Jönsson: ”Vet att jag kan skjuta över de bästa spelarna”

Alfred Jönsson. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Alfred Jönsson imponerade stort mot Belarus och fick sitt internationella genombrott. Men det kom knappast från ingenstans – 22-åringen har flera fina prestationer i Bundesliga bakom sig.
– Jag vet att jag kan skjuta över de bästa spelarna, säger Alfred Jönsson till Handbollskanalen.

Precis som så många andra i det här svenska landslaget har Alfred Jönsson en härlig tro på sig själv. Dagen efter matchen mot Belarus, där Jönsson fick sitt genombrott men även missade det sista skottet, är han lugn och självsäker, men helt har han inte släppt missen ännu.

– Det var tufft att missa det sista skottet, men jag får repa mod. Imorgon har vi den tuffaste matchen så här långt, säger Alfred Jönsson till Handbollskanalen.

– Både familj och andra som varit inblandade i min karriär har hört av sig med stärkande ord. Jag brukar älta ganska mycket, men nu har så många sagt till mig att jag måste släppa det som hände och verkligen gå vidare, så nu får jag göra det.

Och visst var det ett internationellt genombrott – men Alfred Jönsson kom knappast från ingenstans. Han var länge en av Sveriges största talanger och i Lugi utvecklades han till en av Handbollsligans bästa spelare. Flyttlasset gick till Hannover-Burgdorf i Bundesliga, där hans roll har vuxit från första säsongen till i år.

Alfred Jönsson har stått för flera fina prestationer mot de bästa tyska lagen, något han tog med sig in i gårdagens match mot Belarus.

– Det är ju bra kvalitet i alla matcher i Bundesliga. Jag vet att jag kan skjuta över de bästa spelarna, även de som är större och starkare än vad jag är. Det har gett mig självförtroende och vana hur man ska agera mot de bästa spelarna, säger han.

Men i landslaget har det inte blivit mycket speltid – åtminstone inte förrän han fick komma in mot Belarus. Jönsson visade klass direkt och skickar tack till tränarna.

– Vi unga spelar mycket i våra klubblag och har fått stort förtroende här från coacherna
i landslaget. Jag har fått höra att jag ska gå på mål och det är något jag verkligen behöver höra när jag spelar. Det är väldigt viktigt att ha den mentaliteten att vi vågar. Det har vi pratat mycket om, säger Alfred Jönsson.