Japan tog skrällpoäng mot Kroatien

Dagur Sigurdsson ledde Japan till oavgjort. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Japan slutade allra sist i förra VM. OS på hemmaplan i sommar är en god anledning för underdogen att flytta fram positionerna. Skrällen var ett faktum när Japan nådde oavgjort mot Kroatien via en tajt avslutning.

Samlat försvar, hög fart på fötter och boll var förklaringar till den överraskande pinnen.

Japan som inte vunnit en gruppspelsmatch i VM på tio år tog med EM-tvåan på en svängom och var definitivt det bättre laget före paus.

Kroatien har målvakten Marin Sego och spelfördelare Igor Karacic på skadelistan men ändå på plats i 20-mannatruppen.

Gruppspelet liknande en överkomlig lottning med goda möjligheter för Lino Cervars adepter.

Japans taktiska skolning med Dagur Sigurdsson som förbundskapten, plus alla kvicka kombinationer överskred dock allt motståndet väntat sig av öppningsmatchen.

Den började i bekanta hjulspår, Domagoj Duvnjak som spets i 5-1-försvaret och läckra kantmål av Manuel Strlek.

Japan höll dock linjen i försvaret och spelade kvickt men med marginal framåt. Högernian Tatsuki Yoshino tog sig långt in i skottsektorn och till vänster hade Yuto Agarie bra bett i avsluten.

Samtidigt spelade Kroatien i sidled och alltför sakta. Det bar till underläge med sex mål innan man fick igång Luka Cindrics produktion och var tre efter halvvägs.

Matchen stod och vägde strax efter paus. Kroatien kom närmare genom Duvnjaks slungskott och Marino Maric som höll den långa armen uppe för att ta emot inspelen till linjen.

Kvitteringen kom i matchminut 48 men Japan sålde sig dyrt och fortsatte att strunta i stressen.

Den sista möjligheten under tidspress och passivhot ledde ändå till genombrott och 29–28 från Yoshino. Kroatien hade kapacitet för ett mål till, Ivan Cupic på straff men förlorade ändå på likaläget till slut.

Kroatien–Japan 29–29 (14–17)