Japan drar sig ur asiatiska mästerskapen – riskerar att missa VM

Max Darj brottas med Kenya Kasahara från Japan under OS i Tokyo. Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN.

Japan var på träningsläger i Europa och skulle spela landskamper mot Polen och Spanien. Men efter flera fall av covid i truppen tvingas de nu att ställa in sin medverkan i de asiatiska mästerskapen i Saudiarabien senare i januari – och därmed även VM-kvalet.

Japan har varit i Europa sedan drygt en vecka och skulle spela träningslandskamper mot Polen och Spanien som uppladdning inför de asiatiska mästerskapen. Men under samlingen har nio spelare och en ledare lämnat positiva coronatest. Truppen flög därför omedelbart hem till Japan och nu tvingas de dra sig ur de asiatiska mästerskapen.

Turneringen spelas i Saudiarabien med början den 18 januari och fungerar också som kval till VM i Sverige och Polen nästa år. Japan, som är en av de absolut starkaste handbollsnationerna i Asien, riskerar därmed att missa VM – om de inte blir ett av länderna som tilldelas ett wildcard.

Grupperna till de asiatiska mästerskapen behöver inte ändras eftersom Japans grupp var den enda med fem lag. Bahrain – som finns i gruppen – ser däremot ut att få en betydligt enklare resa mot VM.