Isländsk seger i nordisk rysarmatch

Foto: ZPRP/EHF

Jämnt, mycket kamp och Island vann. Allt var som vanligt med andra ord när Island och Norge möttes under EM:s premiärkväll.

– Det var en jämn kamp från start till slut. Det är surt att förlora den här matchen. Vi kämpar bra och spelar bra handboll. Det är två bra lag därute, säger Erlend Mamelund till norska TV 3 efter slutsignalen.

Norge var det något bättre laget i den första halvleken och ledde med 11-10 i paus. Tempot och Island höjde sig i den andra halvleken mycket tack vare Aron Pálmarsson som gjorde fem mål och flera snygga assist när det gällde som mest – bland annat två läckra inspel till linjegiganten Róbert Gunnarsson.

Tung förlust för Norge

Norge var med länge och såg ut att kunna vinna mot Island för första gången sedan 2008. Bäst i Norge var Kristian Bjørnsen och Espen Lie Hansen som klev fram och tog ansvar. Men det räckte inte, norrmännen fastnade lite för ofta i den isländska försvarsmuren samtidigt som Pálmarsson och Sigurdsson leverade i vanlig ordning för ”strákarnir okkar” eller våra killar som det isländska laget kallas.

Sista målskytt blev Guðjón Valur Sigurðsson men det sista ordet fick Björgvin Páll Gústavsson som räddade Norges skott i slutsekunderna. Därmed tog Island sin tionde raka seger i det prestigefyllda mötet.

Målskyttar Island
Aron Pálmarsson – 8
Guðjón Valur Sigurðsson – 6 / 3
Arnór Atlason – 3
Alexander Petersson – 3
Róbert Gunnarsson – 2
Vignir Svavarsson – 2
Kári Kristján Kristjánsson – 1
Ásgeir Örn Hallgrímsson – 1

Målskyttar Norge
Kristian Bjørnsen – 7
Espen Lie Hansen – 4
Magnus Jøndal – 3
Sander Sagosen -3
Harald Reinkind -3
Kent Robin Tønnesen -2
Magnus Gullerud -2
André Lindboe -1

Skribent
Emil Annetorp
emil.annetorp@gmail.com