Island sprang ner Ryssland – nosar på avancemang

Island fortsätter poängfesten I Malmö. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Alexander Petersson och Janus Smarasons landslag står först i kön till huvudrundan med ihållande formrusch. Ryssland var ett lätt hinder för de rappa attackerna som gav 34–23 och Islands andra seger.

Huvudtonen gick att ana tidigt, Island kom till spel med gott gry. Visserligen utan den sprakande laddningen och glöd i ögonen från bataljen mot Danmark.

Jobbet skulle göras och det fanns självförtroende och respekt för handbollshantverket från de första minuterna i EM-match två.

Ryssland saknade däremot skärpa och hade stora besvär att hitta luckorna med sitt lågoktankiga anfallsspel.

Från gå-starterna till Dmitry Zhitnikovs försök att bita i från distans hade Island gott om tid på sig att läsa passningsplanerna och ställa emellan.

Björgvin Pall Gustavsson tackade för försvarskvaliteten och hittade rätt position i målvaktsarbetet.

Samtidigt attackerade Alexander Petersson snabbt och starkt med distinkta avslut. Janus Smarason briljerade också med en härlig katalog av maskerade avslut, bland alla fungerande varianter kunde Aron Palmarsson spara skottarmen.

Efter dryga kvarten hade Island åtta mål att gå på, det var klasskillnad och något annat än premiärdagens tajta kamper. Ryssland hade ett fåtal kontringar som enda egentliga hot till paus och 11–18.

I slutändan gjorde Gleb Kalarash löpningar på linjen för sex egna mål varken från eller till. Förlusten var solklar och Eduard Koksharovs mannar befinner sig så nära EM-farväl man kan komma.

Chansen finns ännu, trots noll poäng på två matcher. Men det vill till att tro på en kapacitet som laget varit långt ifrån för att behålla hoppet i det ryska lägret.

Island hade en lugn halvtimme innan tvåpoängaren var ett faktum. En behållning när allt var klart blev Viktor Gisli Hallgrimssons inhopp där keepern raskt samlade på sig flera fina räddningar.

I det minsta har tabellettan allt i egna händer inför upplösningen. Om Ungern slår Danmark i den sena måndagsmatchen är båda vinnarlagen vidare redan innan sista omgången.

Island–Ryssland 34–23 (18–11)