Island snart igång med huvudrundan

Gudjon Valur Sigurdsson och Bjarki Mar Elisson. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Island är redan klara för nästa fas i EM. Samtidigt återstår dallrande dramatik i gruppen med öriket i en huvudrollerna. Budskapet på presskonferensen dagen före var tydligt nog – Island ser till Island i den sista matchen.

– För oss börjar huvudrundan imorgon. Två poäng står på spel och vill ta dem, säger Gudjon Valur Sigurdsson.

Glädjen över två väl genomförda insatser dominerar en del av minuterna när ett av succélagen så långt möter media tisdag eftermiddag.

Island har gått rent. Ibland med breda lösningar, stundtals med sina största profiler i centrum.

Ikonen framför alla, Gudjon Valur Sigurdsson med många mästerskap och över 20 landslagsår ser ingen anledning att dämpa entusiasmen.

– Vad är meningen med att spela om du inte uppskattar det, frågar sig den erfarne kantliraren.

– Om du vinner ska du njuta av det och sväva på moln. Nästa dag börjar förberedelserna till nästa match, men vi gläds med våra fans och firar i omklädningsrummet. Samtidigt vet vi att det inte är över än, vi ska njuta och ha roligt så länge vi kan, fortsätter han.

Det finns andra ingredienser, en påtaglig dansk nervositet i luften på spelarhotellet. Isländsk seger över Ungern är det enda som duger för Danmark med tanke på chans till avancemang.

Sigurdsson har svårt att köpa syftet att Island ska agera för någon annan.

– Vi har inte Danmarks öde i våra händer. Ni får det att låta som om hela världen kretsar kring er, men det handlar om Island–Ungern och vi går för att ta två poäng. Isåfall hjälper vi Danmark, men vi kan inte tänka på andra än oss själva, säger han och avväpnar även repliken om Island hellre har med sig Ungern till huvudrundan.

– Vi går för OS-kval, Danmark är redan klara. På det sättet vore det bättre om de följde med oss. Men återigen, det handlar om en match och två poäng, blickar vi för långt fram tappar vi fokus.

– Vi pratar inte om vinna EM eller semifinaler. Ett gott råd till oss själva är att fokusera på nästa match.

Då så, strax efter 18.00 onsdag kväll går grupp E in i ett avgörande skede. Helt säkert med läktarstöd från flera länder – för Island.

– I första matchen uppskattade de (danska supportrarna, journ. anm.) inte ”vulkanen”. Det kanske de gör imorgon, ler Sigurdsson som kommer utvilad till matchen.

Mot Ryssland hade vänstersexan en ledig matchkväll, samtidigt som de övriga kantalternativen hjälpte till att sätta fart, dra isär försvaret och måla.

Vad betyder det för resten av turneringen att du stått över en match?

– Det får vi se efteråt. Jag hoppas jag är utvilad, om det går dåligt får jag väl skylla på brist på matchtempo handlar det väl om brist på matchtempo, ler han.

– Vi fick iallafall möjlighet att gå runt på många spelare igår och gjorde det riktigt bra ändå. Att alla spelare tar ansvar är bra inför det som väntar.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here