Island skrällde mot Danmark

Gudjon Valur Sigurdsson. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Senaste gången var EM 2010. I Malmö Arena hände det igen, Island slog Danmark i ett mästerskap. Aron Palmarsson tog för sig som mäktig målskytt, laginsatsen där alla gav allt imponerade också med hög skrällfaktor.

Frankrike föll först. När den förmodade ettan och tvåan i Malmö tog banan i besittning stämde visserligen topptipset över den första matchkvällen.

Dock med omvänd ordning, Island betvingade Danmark och bad aldrig om ursäkt om man ritade om Nordenkartan för en kväll.

Mycket var som förväntat när EM tog fart på allvar i grupp E.

Ja, Malmö Arena var en mindre dansk enklav som badade i rött och vitt av de som skaffat sig läktarplats för premiären.

Och ja, Danmark hade bredden och trycket trots några stökiga upptaktsdagar. Tidig ledning, från och med att Mikkel Hansen satte snurr på det första EM-skottet.

Rasmus Lauge bidrog snart med liknande precision, 2–0 från samma plats med mer golvkontakt vid avslutet än landsmannen.

Några uns form och fart i fötterna fattas alltjämt från den nyss vadskadade niometaren.

Lauge föll offer för matchens första utvisning och Island utjämnade förhållandena något i den nordiska kampen.

Så länge Hansens show pågick med poäng i varje anfall kunde Island bara bida sin tid.

Det tog sig emellertid raskt för Island som slöt sig samman i försvar och lät örikets stöttepelare Aron Palmarsson söka stolproten med sina skott.

I stort gällde drabbningen två lag som var synnerligen intresserade av att trycka på. Lauge förvaltade Danmarks kvicka avkast och Island fick snabbt upp bollen till sina främsta snabbfotade spelare.

Det var de stora spelarnas match med 15–15 halvvägs. Målvaktsspelet hade dock lite att leva upp till för en värdig slutspelsnivå.

Niklas Landin försökte och fick fingrarna på fler bollar strax efter paus.

Keepern, som slet med sjukdom och magbesvär dagen före premiären tog det favorittyngda landslaget till front. Men bekymren var inte över, Island förbättrade träffprocenten och Landins match tog abrupt slut när han kom ut fel och stötte på Olafur Gudmundsson på kontringsjakt.

Baklängesmål och rött kort på kuppen, Island levde gott på energin och rörde till festkvällen för de danska fansen i tre måls ledning.

Sista fem startade upp med likaläge, i matchminut 57 anföll Danmark inför en stående publik. Urladdning från sidan gav dock föga nytta. Island gjorde nästa mål och när Björgvin Pall Gustavsson gjorde matchens häftigaste fotparad låg överraskningen i luften.

Danmark fick en chans att kvittera, men tiden rann undan och Hansens frikast satt rakt på målvakten.

Danmark–Island 30–31 (15–15)