Ikväll avslutas EM-kvalet – här är förutsättningarna

Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Ikväll spelas de sista matcherna i kvalet till EM 2020 och på flera håll ser det otroligt intressant ut. Här ger Handbollskanalen er förutsättningarna inför kvällens dramatik.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Värdnationerna Sverige, Norge och Österrike samt regerande europamästaren Spanien är redan kvalificerade. Gruppvinnarna i kvalspelet samt tvåorna i respektive grupp kommer att göra de fyra länderna sällskap. Utöver det kommer de fyra bäst placerade grupptreorna att nå EM.

Kvällens samtliga matcher har avkast 18:00 och de går att se på EHFTV.

Grupp 1

Tyskland – Kosovo
Polen – Israel

Tyskland är redan kvalificerat för EM med maximala tio poäng så här långt. Där bakom står det mellan Israel (fyra poäng) och Polen (tre poäng) om vem som tar andraplatsen. Lite fördel Israel eftersom det räcker med oavgjort i kvällens match, men samtidigt har Polen hemmaplan och lär väl lösa det här. Kosovo har ingen chans på andraplatsen, men om de skulle skrälla mot Tyskland har de stor chans att bli en av de bästa treorna.

Grupp 2

Kroatien – Belgien
Serbien – Schweiz

Kroatien är obesegrat och redan klart för EM och kvällens match mot Belgien är helt betydelselös för båda lagen. Istället blir det spännande mellan Serbien och Schweiz. Serbien har bara fyra poäng jämfört med Schweiz sex poäng och därför har Andy Schmid och hans lagkamrater ett kanonläge att nå EM – de kan till och med förlora med fyra mål och ändå bli tvåa.

Grupp 3

Island – Turkiet
Nordmakedonien – Grekland

Nordmakedonien är redan kvalificerat och inför kvällens omgång har Island bäst läge att bli tvåa. Island har råd att förlora med tio mål hemma mot Turkiet och ändå nå EM.

Grupp 4

Slovenien – Estland
Nederländerna – Lettland

Slovenien och Lettland har redan bokat sina platser till EM 2020. Tredjeplacerade Nederländerna har en minimal möjlighet att bli en av de bäst placerade treorna – men då krävs en rejäl seger mot Lettland.

Grupp 5

Tjeckien – Bosnien-Hercegovina
Vitryssland – Finland

Här har tre lag allt att spela för. Tjeckien leder gruppen på åtta poäng men är inte garanterade varken förstaplatsen eller andraplatsen eftersom Bosnien-Hercegovina och Vitryssland båda har sex poäng. Vitryssland lär vinna mot Finland och därför blir duellen med Tjeckien och Bosnien-Hercegovina avgörande. För Tjeckien räcker oavgjort för att nå EM medan motståndet behöver vinna.

Grupp 6

Portugal – Litauen
Frankrike – Rumänien

Den enda gruppen där matcherna är helt betydelselösa. Frankrike och Portugal har redan kvalificerat sig för EM medan de två övriga nationerna inte kan bli bäst placerade treor.

Grupp 7

Ungern – Italien
Ryssland – Slovakien

Ungern och Italien har redan säkrat de två högsta positionerna i gruppen. Italien kommer att bli trea, men har bara en liten möjlighet att nå EM 2020. Italien behöver besegra Ungern på bortaplan och det är inte ens säkert att det räcker för avancemang.

Grupp 8

Danmark – Färöarna
Montenegro – Ukraina

Danmark har gjort jobbet och är klart för EM, söndagens motståndare Färöarna kommer att sluta sist i gruppen. Den andra matchen är betydligt mer intressant. Montenegro har fem poäng och Ukraina sex poäng. Vinner Montenegro blir de tvåa i gruppen, blir det oavgjort blir istället Ukraina tvåa men Montenegro går då troligtvis till EM som en av de bästa treorna. Om Montenegro däremot skulle förlora är de ute ur racet att nå EM. Intressant kväll för förbundskapten Zoran Roganovic med andra ord.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here