Historiskt enat Korea kommer till spel i VM: ”Gått fredens väg”

Koreas flagga.

Aldrig förr har ett koreanskt lag spelat handbolls-VM med både spelare från Syd och Nord. I år kommer det att ske. IHF har gett dispans till Korea som kommer att spela VM med 16 sydkoreanska och fyra nordkoreanska spelare.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Imorgon är det stor dag i handbollsvärlden. Tyskland kommer att kl 18:15 kasta igång VM 2019, i Tyskland. Därutöver så kommer de att göra det mot ett koreanskt lag med spelare från både Syd- och Nordkorea.

– Med murens fall har vi gått fredens väg, så vi vill visa med vårt lag att vi som koreaner kan fortsätta att gå den vägen, säger Koreas tränare Cho Young-shin till tyska Sportschau.

Fyra spelare från Nordkorea kommer att stärka det 16-spelare starka Sydkoreanska lag som kvalade sig in till VM 2019. Dessa fyra är Pak Jong-gon, Ri Kyong-song, Ri Yong-myong och Ri Song-jin.

För detta har IHF gått med på att ge Korea dispans och kommer att tillåta laget att registrerar 20 spelare istället för 16 till matcherna i VM. Men det var först kort före VM som de sydkoreanska och nordkoreanska spelarna ens träffade varandra.

– När vi först träffade nordkoreanerna var det lite märkligt. Men för varje natt på hotell, varje träning, varje måltid så har vi kommit närmare varandra och är nu vänner, säger tränare Cho till Sportschau.

Om de fyra extra spelarna vet motståndarna inte så mycket då det inte finns mycket video på dem, säger Tysklands tränare Christian Prokop till Sportchau. Men de ska vara snabba, tekniska och disciplinerade.

Att det inte finns video och att det betyder fyra friska ben att gå runt på ger en extra fördel i och med det tajta matchandet under VM. Men det kan också behövas med tanke på att Korea hamnade i ”Dödens grupp”.

Med Tyskland, Frankrike, Ryssland, Serbien och Brasilien i grupp A kommer det att bli en enormt svår uppgift för Korea att ta några poäng i VM 2019.

Laget har spelat två träningsmatcher inför turneringen mot Vfl Potsdam och Oranienburger HC, två lag i tyska tredjedivisionen. Där blev det förlust i första matchen mot Potsdam med 26-30 och sen en moralstärkande vinst mot Oranienburger med 34-29.

Oavsett resultat känns det som ett fint steg framåt för både handbollen, länderna och resten av världen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here