Herrlandslaget till Idrottsgalan

Sverige vann EM-guld 2022. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

EM-guldet i Bratislava i januari höll i som blågul höjdpunkt under hela 2022. Framgången kan bära frukten in på nästa år, handbollslandslaget finns med bland de nominerade till ”årets lag” på idrottsgalan.

Sveriges första guld på 20 år byggde på VM-silvret ett år tidigare. Herrlandslaget höjde sig från ett blandat gruppspel och vann sex raka matcher från huvudrundan fram till finaljublet.’

I kampen om att bli årets lag finns tre motkandidater. Damstafettlaget i skidskytte vann OS-guld i Beijing precis som Niklas Edins manskap i curling. Mattias Falck och Kristian Karlsson hann med att bli världsmästare såväl som europamästare i dubbel under den aktuella nomineringsperioden (1 november 2021 till 31 oktober 2022).

– Ett av de svåraste åren i Idrottsgalans historia när det kommer till att utse de nominerade. Resultaten och bredden inom svensk idrott är otrolig, säger Lasse Granqvist, ordförande i nomineringsjuryn i ett pressmeddelande från Idrottsgalan.

Idrottsgalan tar plats Avicii Arena 16 januari, med sändning i SVT och Sveriges Radio. Samma kväll möter Sverige Uruguay i handbolls-VM i Scandinavium.