Herrarna OS-kvalar i Tyskland – oklar grupp just nu

Linus Arnesson. Foto: Magnus Lejhall, Bildbyrån

Det ser inte ut att bli någon enkel resa till OS 2020 för det svenska herrlandslaget. Förutom Tyskland väntar ytterligare en nation från Europa.

När vi väl satt tänderna i damlandslagets resa genom OS-kvalet till Tokyo 2020 går det inte hålla sig borta från att se över herrarnas motsvarighet. Det är om möjligt ännu fler preliminära besked men vi ger oss på en övergripande beskrivning.

I oktober röstade IHF Council fram tre nationer som värdar för de tre olika kvalgrupperna till OS 2020. Det blev Norge, Frankrike och Tyskland. Om något av dessa länder vinner EM och där med tar en biljett till OS utan kval, eller att de inte klarar av ett arrangemang står Kroatien på tur som reserv.

Bara det gör att följande gruppering kan komma att kastas om rejält och ska ses som ett nuläge inför EM.

Grupp 1
Norge
Spanien
Chile
Sydkorea

Grupp 2
Frankrike
Kroatien
2:an i Afrikanska mästerskapen 2020
3:an i EM 2020 (som inte blev 2-7 i VM 2019)

Grupp 3
Tyskland
Sverige
2:an i EM 2020 (som inte blev 2-7 i VM 2019)
3:an i Afrikanska mästerskapen 2020

Kvalet spelas den 17-19 april och de två bästa från varje grupp går till OS 2020.

I villkoren för vilka lag som får en biljett till kvalet ingår några viktiga punkter att hålla koll på:

1. Should the teams already qualified for the 2020 OQTs or the Olympic Games rank in the top positions at the EHF EURO, the remaining European places at the OQTs will be awarded to the next best-ranked teams at the continental championship.

2. If one or more teams ranked between 2nd and 7th at the 2019 Men’s World Championship qualify for the Olympic Games at their respective Continental Qualification events, the team ranked 8th (or thereafter) at Germany/Denmark 2019 will be eligible to participate in the Olympic Qualification Tournaments.

Det kan därför vara bra att ha lite koll på hur VM 2019 slutade:

1. Danmark (klara för OS 2020)
2. Norge
3. Frankrike
4. Tyskland
5. Sverige
6. Kroatien
7. Spanien
8. Egypten
9. Brasilien
10. Ungern
11. Island
12. Tunisien
13. Qatar
14. Ryssland

Och vilka lag som redan är klara för OS:

Danmark
Japan
Argentina
Bahrain

Alltså, och nu blir det många OM:

-Det finns två platser över till OS-kvalet för lagen i EM. Eftersom de sju bästa från VM redan är klara blir det lagen där bakom som slåss om de två platserna. Om vi ser till VM-rankingen är Ungern och Island främsta utmanare, ser vi till EM-lottningen är det bara att återigen gratulera lag som Nordmakedonien, Tjeckien, Vitryssland, Serbien och övriga i grupp A, B och C. De har god chans att rankas högt efter Main Round. På den andra halvan är troligen Slovenien starkaste kandidaten.

-Sverige kommer alltså få det högst rankade laget i EM som inte redan har en OS-kvalplats (eller direktplats som Danmark och guldmedaljören i EM). Möjligen något av de nämnda länderna ovan alltså.

-Sverige kommer också få möta 3:an från Afrikanska mästerskapen som avgörs parallellt som EM spelas. Tunisien är värdnation och de tillsammans med Egypten bör bli finallagen. I senaste Afrikanska mästerskapet 2018 var det Angola som blev 3:a. Ett lag som Sverige sen slog i VM 2019 med 37-19.

-Om något av Danmark, Norge, Frankrike, Tyskland, Sverige, Kroatien och Spanien vinner EM (vilket låter troligt!) går deras OS-plats/OS-kvalplats till lag 8 i VM. Det är Egypten som bör ta sig in i OS-kampen av egen kraft, antingen som segrare (direktplats till OS) i Afrikanska mästerskapen eller som tvåa (plats i OS-kvalet). Då går turen vidare till lag 9 i VM vilket är Brasilien. De kommer garanterat hålla tummarna för Egypten eftersom Brasilien själva misslyckades i sitt OS-kval. Argentina tog direktplatsen före Chile (som OS-kvalar) men nu kan det alltså bli en andra chans för brassarna.

Och så avslutar vi med det största OM:et:

Allt ovan kan bli förändrat beroende på hur EM slutar i januari. Om till exempel Tyskland skulle vinna EM, ja då står Kroatien som första reserv att ersätta som värd i Sveriges grupp. Om det innebär att Kroatien också flyttas till grupp 3 är något oklart bland de offentliga besked som IHF skickat ut. Men det skulle iallafall innebära en dominoeffekt av lagen i grupperna som är på avancerad nivå. Det får vi ta hand om i en ny artikel om tillfälle bjuds.