Här spelas VM – så mycket kostade arenorna

200107 Sveriges Max Darj i kamp med Egyptens Seif Elderaa under träningslandskampen i handboll mellan Sverige och Egypten den 7 januari 2020 i Alingsås. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / Cop 112

I januari är det dags att kora världens bästa handbollsnation. Egypten står som värd och de tänker inte hålla inne med slantarna. Över två miljarder kronor satsas på arrangemanget.

Det handlar i första hand om att rusta upp faciliteterna så att dessa håller internationell nivå, meddelade Sport- och ungdomsministern Ashraf Sobhy till den egyptiska tidningen Daily News.

Arenorna

Han berättar också för tidningen att turneringen kommer att spelas i fyra hallar i Alexandria och i huvudstaden Kairo. En av arenorna är belägen i NAC. Det byggnadsprojekt som även är Egyptens största. I öknen, 4,5 mil utanför Kairo, anläggs en helt ny stad som har ”huvudstaden” som arbetsnamn. Arenan har en kapacitet på 7 500 åskådare och kostade omkring 766 miljoner kronor.

Den andra arenan ligger i 6 oktober-staden en bit utanför Kairo. En arena som kostade omkring 820 miljoner kronor att bygga och har plats för 5 300 åskådare.

Den tredje arenan är Army Stadium, som är ett samarbete mellan den egyptiska armén och handbollen i utkanten av Alexandria. Notan för turneringens minsta arena sett till åskådarantal blev cirka 350 miljoner kronor. Arenan har kapacitet för 4 000 åskådare.

Den fjärde arenan är huvudarenan Cairo Stadium Indoor Halls Complex. Den gigantiska inomhusarenan har plats för närmare 35 000 åskådare och har rustats upp inför VM-turneringen i januari. Till en kostnad på omkring 172 miljoner kronor.

Turnering och lottning

För första gången innehåller turneringen 32 lag. Förra VM i Tyskland/Danmark deltog 24 nationer. Den 5 september är det lottning där Sverige är högstaseedade och kommer dras från pott 1.

Källa: Daily News Egypt