Handbollslandslaget har skapat ny databas – 2514 spelare finns med

Sverige. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Under några års tid har ett arbete pågått med att samla data på Handbollslandslaget.se. Nu är arbetet klart och samtliga målskyttar i Sveriges A- och U-landskamper i inomhushandboll, laguppställningar och målskyttar sedan premiären 1935 och fram till idag finns nu på Handbollslandslaget.se, det meddelas i ett pressmeddelande.

Arbetet innebär att totalt 4667 landskamper och 2514 spelare finns upplagda på databasen. Björn Persson, som jobbat 40 år på Dagens Nyheters sportavdelning och 14 år som bland annat presschef på Svenska Handbollförbundet, har under drygt tre års tid gått igenom dokument och matchprotokoll från samtliga landskamper i inomhushandbollen.

– Under åren som pressansvarig fick jag lära mig mycket, men det var ändå bara spott i havet mot vad jag lärt mig om handbollsspelarna när jag gått igenom de gamla protokollen. Det är mycket kuriosa som jag hittat under det här arbetet, säger Persson och svarar så här på frågan om vad som sticker ut:

– Det är mycket, men till exempel en sån sak som att Henrik Signell var en riktig buse i U-landslaget med massa utvisningar och röda kort. Den bilden hade nog inte många, inte jag i alla fall (skratt).

Under dam- respektive herrflikarna på Handbollslandslaget.se finns nu all statistik samlad under kategorierna landskamper, rekord och spelarstatistik. Där går det till exempel att få fram alla landskamper i kronologisk ordning och alla landskamper mot en specifik motståndare.